Од 27. фебруара. до 2. марта углавном суво, али у кошавском подручју поново ветровито, биће мало свежије, посебно на истоку Србије. Затим до око 6. марта релативно топло, после тог датума је могуће погоршање и захлађење

Данас променљиво облачно и над већим делом региона ветровито уз јак, на ударе и олујан јужни ветар, који ће крајем дана ославитии. У кошавском подручју јака и врло јака, топла, кошава. Током дана биће услова за кишу, а понегде може бити и локалних пљускова.

Обилније падавине дуж обале Јадрана, посебно средњег и јужног као и у планинском залеђу. Максимуми од +7 до +18 степени Целзијуса. У недељу над јужним, југозападним и западним пределима претежно облачно уз кишу повремено док ће снега бити само преко 1200мнв.

Над осталим пределима променљиво облачно и углавном суво. Ветар ће бити слаб до умерен, југоисточни али се јаки удари не очекују. На западу и северозападу свежије од максимуме од +6 до +10, док ће на истоку и југоистоку и даље бити врло топло уз максимуме и до +18 степени Целзијуса.

Почетком следеће недеље ка нама ће поново притицати релативно топао ваздух док ће се преко средишње Европе ка западном Медитерану премештати нов хладан фронт који ће у уторак условити секундарну циклогенезу над Тиренским морем.

У исто време од уторка, а посебно око 01.03. јачаће поље антициклона над западном Русијом. У таквом односу баричких система циклон се неће кретати на исток, већ више на југ ка северу Африке тако да ће његов утицај на време код нас бити релативно слаб.

Мало кише или пљускова повремено може добити обала Јадрана и сам југ региона али се већа количина за сада не очекује. Са синоптиком која се тих дана окекује над кошавским делом региона ће поново јачати југоисточни ветар који ће средином недеље на ударе бити јак, посебно на југу Баната.

Дневни максимуми и даље изнад просека и требали би се кретати од +7 до +15 степени Целзијуса. Хладније би могло бити на самом истоку Србије уз Влашку низију у Румунији где би у заветрини кошаве преовађивало тмурно уз максимуме од +3 до +6 степени Целзијуса.

Око 03.03. циклон би ослабио и одмакао даље на југ, док би ка нама јачало поље антициклона. Све до око 06.03. се очекује претежно суво и релативно топло време. Око 06.03. ансамбле низ ЕЦМWФ-а почиње да симулира могуће захлађење али о његовом интензитету у овом моменту нема смисла спекулисати јер се не зна ни хоће ли се оно уопште реализовати.

Око 06.03. ЕЦМWФ поново симулира прелазак ветрова на источне. Како су последње две симулације на крају завришле без окретања ветрова на источне видећемо хоће ли се ова симулација одржати и какве ће то последице имати на тропосферну циркулацију.

За сада после 06.03. стоији сигнал за грађење јаког антициклона у високим географским ширинама али у овом моменту барем до тог датума његов положај и оса оријентације главнину хладноће шаљу источније од нас. Надам се да ће тако и остати, јер било какво јаче захлађење сада не може донети ништа добро, вегетација се већ одавно покренула и штета од хладноће и мраза би била огромна.

На жалост после овако топлог фебруара, а имајући у виду тренутни синоптички тренд јаче захлађење се током марта не може искључити. Наредних дана свакако релативно топло, док прве назнаке могућег захлађења почињу да се назиру око 06. марта.

БОНУС ВИДЕО: ПАРАЛИСАН САОБРАЋАЈ ОД НОВЕ ВАРОШИ ПРЕМА ЗЛАТИБОРУ - Снег не престаје, оборено дрвеће, камиони стоје