Неименовани момак питао је на енглеском језику у оквиру српског дела сајта Редит шта је тачно значило његовој цимерки да му често, приликом приче о негативним стварима, болестима, несрећама говори, како је он то пренео - "брзо седи другачије".

"Пре неколико година живео сам у студентском дому и била је једна девојка чији су родитељи из Србије. Сећам се у једном тренутку, када је причала о саобраћајној несрећи или тако нечему, одједном је рекла 'брзо, седи другачије'. Када сам питао зашто, рекла је да је то нека врста сујеверја које је покупила од маме; када причате о нечему лошем, седите другачије да вам се то не догоди, тако да је то слично куцању у дрво у Енглеској/Америци.

Недавно сам чуо исто у неком разговору и сетио сам се тога", написао је он те објаснио да је прошло доста година и да је са Српкињом изгубио контакт, међутим, занимало га је шта је то тачно значило и да ли се добро сећа саме реченице.

Фото: З. Јовановић

 

Такође, интересовао се да ли постоје још нека сујеверја у Србији која су занимљива.

"Пу, пу, помери се с места"

Наравно, Срби су одмах знали да је реч о узречици "помери се с места".

"Хаха то ти је 'помери се с места'. Тако добро. Куцамо и ми у дрво, да не чује зло", "Да, то је помери се с места - што значи да се померите са места на коме седите/стојите у тренутку када чујете за нешто лоше. Људи које познајем обично се само помакну мало у страну хаха", "Такође ако црна мачка пређе пут, различити људи раде различите ствари. На пример, у мом крају, направимо три корака уназад пре него што кренемо напред, јер сматрамо да је то лоша срећа. Ту ју и разбијено огледало у кући као знак лоше среће седам година, па отварање кишобрана у кући, или прелазак испод мердевина. Имамо много таквих ствари, али најчешће је куцање у дрво и 'помери се с места' када се нешто лоше дешава или се нешто страшно прича", писали су му они.

"Е овај га сад претера"

Тада се странац још једном јавио, па питањем додатно насмејао све.

"Да да, подсетили сте ме, она се померала мало, није правила неке велике потезе. Али мене интересује на пример, ако чујете за нешто баш лоше док седите на каучу, зар не бисте требали једноставно да се решите кревета у потпуности?", питао је он.

"Ахахаха, то би било мало претерано. То је симболичан гест, чим се помериш, оставиш то иза себе", "Е добро, овај га сад претера", "Пу, пу, помери се с места да бацимо кревете", нашалили су се они с њим.

БОНУС ВИДЕО: