Телефоне додирујемо готово 100 пута дневно, али стручњаци упозоравају да уређаји садрже 10 пута више бактерија него просечна ве-це шоља. Шоља за кафу која стоји у канцелсрији могла би да буде пуна Ешерихије коли, од које сваке године оболи више од 250.000 Американаца. Чак и дувањем свећица на рођенданској торти шири се више од 1000 сојева бактерија.

Колица за куповину

Колица у трговини могу да буду прекривена фекалијама и имају више бактерија него ве-це шоља.

Др Кунал Суд из Мериленда, на свом ТикТоку упозорио је на опасности колица за куповину. Суд тврди да би колица у трговинама мешовитом робом могла да буду извор инфекција попут болести руку, стопала и уста, која узрокује ранице у устима и осип на рукама и ногама.

Цитирао је студију са Универзитета у Аризони, која је открила да је више од 75 посто колица за куповину било позитивно на фекалне бактерије. - Студија је чак показала да су колица за куповину била још прљавија од тоалета јер је већа вероватноћа да ће тоалети бити очишћени - рекао је др Суд.

Фото: Профимедиа

 

Препоручио је употребу дезинфекцијских марамица на колицима пре кориштења.

Мобилни телефони

Подаци компаније Зипиа показују да просечни Американац проверава свој телефон око 96 пута дневно или сваких 10 до 12 минута. То значи да можете лако да добијете неколико врста бактерија, укључујући Стафилококу, која узрокује стафилококне инфекције и МРА, инфекцију углавном отпорну на антибиотике која се може проширити на крвоток, плућа, срце, кости и зглобове ако се не лечи.

Студија објављена у часопису Гермс открила је да телефони ученика средњих школа имају 17.000 копија бактеријских гена. И истраживање са Универзитета у Аризони показало је да телефони имају 10 пута више бактерија од већине ве-це шоља.

Прање руку и држање телефона подаље од купатила, која има више бактерија, може помоћи у смањењу клица.

Фото: Профимедиа

 

Држач четкице за зубе

Иако су четкице за зубе намењене одржавању ваших зуба чистима, сами држачи четкица ретко се чисте, што их чини леглом бактерија. То је зато што држач долази у контакт с мокром четкицом за зубе најмање два пута дневно, а та влага омогућава раст квасца и плесни.

Налази независне организације за јавно здравство НСФ Интернешнал показали су да више од једне четвртине држача четкица за зубе садржи бактерије попут Ешерихије коли - бактерије које се обично налази у цревима животиња попут говеда, коза, оваца и јелена. Док је већина безопасна, нека могу узроковати низ гастроинтестиналних симптома, укључујући грчеве у желуцу, крвави пролив и повраћање.

Тачне бројке варирају, али процењује се да инфекције Ешерихије коли узрокују око 265.000 болести и 100 смрти годишње.

Канцеларијске шоље за кафу

Она шоља кафе коју држите у канцеларији може да се испере на крају дана, али је и даље "уточиште" за клице.

Студија са Универзитета у Аризони сугерише да би то могло да буде због заједничких кухињских сунђера који се ретко мењају. Они могу да носе колиформне бактерије, што укључује Ешерихију коли.

Доктор Џефри Старк, лекар за заразне болести у Тексашкој дечјој болници, рекао је за Вол Стрит Џурнал да би додавање шећера и павлаке у кафу могло да доведе до ширења бактерија јер стајаћа течност може да подстакне раст еколошких патогена, посебно плесни.

Фото: Приватна архива

 

Ако би однели шоље кући и опрали их у машини, те бактерије би се могле убити због паре и високе топлоте.

Рођенданска торта

Дување свећица на ваш рођендан чини се недужним, али када вам група људи помогне у томе, то може да доведе до огромних количина бактерија.

Студија из 2017. у часопису Џурнал оф Фуд Рисрч показала је да када дувате у свеће, шири се 1.400 посто (15 пута) више бактерија на глазуру него када нису угашене.

Доктор Пол Досон, стручњак за сигурност хране на Универзитету Клемсон који је спровео студију, рекао је за Си Ен Ен: "Количина бактерија доста варира од особе до особе зависно од тога колико је неко немаран када дува свећице, али се догађа. Не знам колика је вероватноћа да се ово догоди, али заправо, ако је неко болестан, носи болест и дува у рођенданску торту, доћи ће до преноса бактерије."

Међутим, доктор Досон је рекао да вероватно није опасно јести овај колач осим ако сте имунокомпромитовани, старији или имате неку темељну болест.

Веш машина

Микробиологија је показала да неколико вируса може да преживи циклус прања рубља у машини.

Истраживачи су открили да су аденовирус, ротавирус и хепатитис А преживели кроз прање и сушење.

Аденовируси су група респираторних болести које доводе до кашља, грознице, цурења носа и упале плућа. Ротавирус је врло заразан и обично погађа децу млађу од пет година. То доводи до тешког пролива, повраћања и црне столице. Међутим, много је ређи у САД-у него у другим земљама.

Ако се одећа остави мокра дуже од 30 минута, најбоље је направити још један циклус на високој температури како би се убиле преостале клице. Такође, ако слажете чисту одећу на површини, свакако је прво обришите, пише Дејли Мејл.

БОНУС ВИДЕО: