Како је сам рекао, био је шокиран јер се не сећа да је тог дана користио телефон, па је отишао у одговарајућу службу како би проверио о чему се тачно ради.

На фотографији се заиста чини као да се чеше по глави, а не као да држи нешто у руци, и изгледа да је вештачка интелигенција погрешила у процени. Међутим, ову фотографију је морао да провери и полицајац који није нашао ништа сумњиво.

Хансен, који ради у ИТ сектору и сасвим случајно прави алгоритме који уређују и анализирају фотографије, рекао је да је овај систем направљен тако да прави одлуке које се састоје од: "да" или "не".

- Алгоритам који ми користимо, као и полиција, претпоставља да ми је телефон у руци због сета сличних фотографија на којима је био трениран. Запамтио је примере у којима људи држе тако телефон, па мисли да је то и овде случај. Довољно је да рука буде близу увету, па да то тако региструје - рекао је Хансен.

Он се жалио и очекује позитиван исход, али мораће да сачека и види шта ће бити коначна одлука суда. Овај случај, међутим, привукао је велику пажњу како у Холандији, тако и у суседној Белгији, где неке институције заговарају увођење сличних система камера.

(Б92)

БОНУС ВИДЕО: