Према овом закону, свима старијима од 18 година у Немачкој ће бити дозвољено да поседују знатну количину канабиса, али строги прописи учиниће тежом његову куповину, преноси Би-Би-Си.

Пушење канабиса на многим јавним местима биће легално од 1. априла.

Поседовање до 25 грама биће дозвољено на јавним местима, што одговара десетинама јаких џоинта. У приватним кућама законска граница ће бити 50 грама.

Фото: Танјуг/АП

 

Већ сад полиција у неким деловима Немачке, попут Берлина, често зажмури на пушење у јавности, мада је поседовање ове дроге у рекреативне сврхе илегално и може бити процесуирано.

Коришћење канабиса код младих из године у годину расте, упркос постојећем закону, казао је министар здравља Карл Лојтербах, који подстиче ову реформу. Он је навео да се број корисника старих између 18 и 25 година удвостручио у последњих десет година.

Управо зато жели да сузбије црно тржиште, заштити пушаче од лошег канабиса и прекине токове зараде организованих криминалних банди.

Фото: Танјуг/АП

 

Међутим, легални канабис кафеи неће одједном нићи широм земље.

Жестока дебата о декриминализацији канабиса већ годинама бесни у Немачкој, а групе лекара изражавају забринутост за младе људе, док конзервативци кажу да ће либерализација подстаћи употребу дрога.

Пушење канабиса у неким областима, попут школа и спортских терена и даље ће бити илегално. Оно што је кључно, тржиште ће бити строго регулисано, тако да куповина ове дроге неће бити лака.

Од првобитних планова да се дозволе лиценциране продавнице и апотеке које би продавале канабис се одустало због забринутости из ЕУ да би то могло да одведе до раста извоза дроге.

Фото: Танјуг/АП

 

Уместо тога, постојаће некомерцијални члански клубови, који ће се звати „канабис друштвени клубови“, где ће се дистрибуирати ограничена количина дроге.

Сваки клуб ће имати горњу границу од 500 чланова, конзумирање канабиса на лицу места неће бити дозвољена, а чланство ће бити доступно само за немачке држављане.

Такође ће бити дозвољено да гајите сопствени канабис, али са максимално три биљке по домаћинству.

(ББЦ)

БОНУС ВИДЕО: