За припрему свадбарског купуса биће вам потребни следећи састојци:

  • 2 кг киселог купуса
  • 1/2 кг свињског меса од плећке
  • 1/2 кг јунећег меса од бута
  • 1/2 кг сувих, меснатих, ребара
  • 1/2 кг суве, меснате, сланине
  • 1 већа главица црног лука
  • 4 већа чешња белог лука
  • 1 пуна кашика масти
  • 1 кашика алеве паприке
  • бибер у зрну
  • ловоров лист
  • вода

Припрема

Свадбарски купус је пожељно кувати у земљаном лонцу. У недостатку земљаног лонца посуду у којој се кува купус добро повезати алу фолијом.

Фото: Јутјуб принтскрин/Kuhinja Valentina Mašković

 

У мању посуду ставити маст да се растопи. На загрејану маст додати, ситно, исецкани црни лук, да се пропржи. Склонити са ватре и додати алеву паприку. Промешати.

Кисели купус исећи на крупне комаде. Земљани лонац добро премазати машћу. На дно лонца ставити већи лист купуса и почети са ређањем састојака. Ред купуса - ред пропрженог лука са алевом паприком - ред меса... Додати по неко зрно бибера, бели лук и ловоров лист. Наставити ређање док се не потроше сви састојци и завршити купусом. Задњи ред купуса прекрити са већим листом купуса.

Сложени купус налити топлом водом, до две трећине лонца. Поклопити и на средњој температури пустити да проври. Затим смањити температуру да јело сасвим полако ври. Кувати четири сата. Ако је потребно јело посолити, биљним зачином, по укусу.

БОНУС ВИДЕО: