Од почетка године регистрована су четири случаја морбила у Србији. Епидемиолози кажу да је годинама уназад мали обухват вакцинисане деце вакцином која штити од те заразне болести, те да је створен велики резервоар осетљивих особа.

Наводе да је "црвена лампица" одавно упаљена и да уколико се нешто хитно не предузме, може да крене епидемија коју је тешко зауставити, јер је реч о вирусу који се брзо и лако шири. Напомињу да је најбоља заштита вакцинација, да мале богиње нису безазлено обољење, да се дешавају компликације и са смртним исходом.

У Београду су потврђена три случаја малих богиња, код тинејџера (15) и његове мајке, као и код детета од осам година. У Новом Саду морбиле су потврђене код одрасле особе (46), која је непотпуно вакцинисана.

- Пацијент из Новог Сада је на кућном лечењу, без компликација болести. Епидемиолошка служба спроводи испитивања контаката оболеле особе и сви контакти се стављају под здравствени надзор - каже за Еуронеwс Србија проф. др Владимир Петровић, директор Института за јавно здравље Војводине.

Додаје да је пооштрен епидемиолошки надзор у покрајини, као и у свим деловима Србије према упутству Института за јавно здравље Србије.

- Молимо све родитеље, који до сада нису вакцинисали своју децу, да их одведу на вакцинацију код свог изабраног педијатра у циљу сузбијања могуће епидемије малих богиња у АП Војводини и Граду Новом Саду", навео је он.

Епидемиолог проф. Зоран Радовановић каже да је у Србији "црвена лампица" упаљена када саопштено да је пао обухват вакцинисане деце.
- Уколико се не вакцинише довољно деце питање је времена када ће букнути епидемија. Вирус малих богиња је најзаразнији вирус који постоји. Пад броја вакцинисане деце је морао да буде аларм за узбуну - навео је он.

Отпорност на вирус морбила стиче се на два начина- вакцинацијом и природним заражавањем. Код природног заражавања никада се не зна какав ће бити исход болести, јер су могуће компликације у виду запаљења плућа, запаљења можданих овојница, па и смртног исхода. Србија је високу цену платила 2017/18 године када је потврђена зараза код 5.800 људи, а умрло је 15 особа.

Проф. Радовановић каже да се створио велики резервоар осетљивих особа и да је питање времена када ће болест букнути међу њима.

- Ако се годишње роди 60.000 деце а обухват ММР вакцином је, рецимо, 88 одсто, то значи да нам сваке године око 7.500 деце буде невакцинисано. Сваке године по 7.500 невакцинисаних за четири године то је 30.000 невакцинисаних. То је огроман резервоар осетљивих особа. Само је питање времена када ће болест јавити у таквој популацији - објашњава он.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".