Певач је дан раније 16. фебруара због наступа отпутовао у Немачку. Са њим је био музичар и возач Мирсад Керић и Слободан Боби Стојадиновић, који је Шабанов кум. На истом лету су биле и његове колеге Драган Којић Кеба, Сека Алексић, Маја Беровић…

Сека је изјавила да је Шабан рекао да је био уморан и да је једва чекао да иде кући да се одмори: 

Последњи концерт је одржао са Теом Таировић, а цело вече је био видно расположен. 

- Ајмо, пали, идемо! - рекао је певач на почетку наступа и дао знак руком музичарима да започну концерт.

Отпевао је прво "Одлазиш, одлазиш", а публика није крила одушевљење. Узвикивали су: „Шабане, Шабане“.

Када је завршио наступ, пришла му је Мелани Антонић Јекић пореклом из једног малог места крај Панчева и замолила га да се заједно фотографишу. Мелани је открила да је певач пре тога имао један захтев - да скине капу са главе пре сликања.

Фото: В. Данилов

 

 

Потом е са екипом отишао у хотел, а кум Слободан је изјавио да је пробудио Шабана у 6:15 како би кренули на аеродром. Шабан је био нервозан јер га је пробудио три минута касније. 

Како је била гужва на путу, успорили су, али убрзо је настао трагичан исход. У њих се при великој брзини закуцао други аутомобил, те се њихов ауто марке "Сеат ибица" закуцао у банкину.

Турчин Алсин Левент је возио аутомобил који није био његов, под дејством алкохола и без возачке дозволе. Брзином већом од љ80 км на час је ударио у возило у ком је био Шабан. 

Постоје две верзије о Шабановој смрти.

Прва верзија је да је Шабан изашао из кола и да се жалио на бол у грлу и грудима, али да га немачки лекари нису разумели и да су му дали средство за успављивање јер су га схватили да му се стање погоршава.  Хеликоптером је пребачен до најближе болнице. Након што је Шабан примљен у болницу, појавиле су се информације да су га реанимирали више од два сата, међутим, певач се више није пробудио. Тада су се појавиле приче да су га лекари нехотице усмртили.

Са друге стране, немачки доктори су објавили да је појас у аутомобилу затегао певача од силине ударца на месту где је дошло до пуцања аорте, те да није издржао и дочекао операцију која је била неопходна.

Из немачког тужилаштва су наредили да се испита детаљан узрок смрти, а потврђено је да је разлог смрти је пуцање срчане аорте. 

Обдукција је завршена 21. фебруара у Институту за судску медицину у Белефелду, а немачка полиција саопштила је да је краљ народне музике преминуо од последица тешког судара који се догодио 17. фебруара.

Шабан Шаулић сахрањен је 22. фебруара у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, а сахрани је претходила комеморација у Скупштини града Београда којој је присуствовао велики број људи. На вечни починак испраћен је песмом „Не плачи душо“.

Мирсад Керић је преминуо дан касније, 18. фебруара од тешких повреда главе. 

За двоструко убиство Алсин Левент је добио затврску казну од три године и три месеца.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: