Ако замислите 'најгласнији звук', могло би вам пасти на памет неколико ствари. Противпожарни аларм? Лансирање ракете? Завијање које ствара ваш стомак у тихој соби? Има неколико добрих примера, пише унилад.цом

Изненађујуц́е, али када је реч о 'пробијању звучне баријере', постоји само неколико ствари које то могу да ураде у целом свету, а аутомобил је једна од њих. Пре двадесет шест година, један аутомобил је успео да пробије звучни зид и од тада то никада није учињено.

Специјално дизајнирани аутомобил возио је пилот британског Краљевског ваздухопловства по имену Ендру Грин.

У видео снимку на Јутјубу који снима полетање Тхруст ССЦ-а, Грин је објаснио услове тог дана: „Када се аутомобил крец́е брзином од 700 миља на сат, аутомобил се подиже све више што брже идете, точкови клизају по површини, постоје налети бочног ветра." Наставио је: „Морао сам да убрзам ауто, а да не увучем пустињски песак у пропелере.“

„Како сам кренуо да убрзавам, тада сам имао веома јак проток ваздуха у моторе.“

,, Два огромна ударца, која су одјекнула приликом Ендијевог слетања и повратка на земљу, подстакла су његове колеге на спонтани аплауз, мада пошто је још увек био у кабини, Енди заправо није могао да их чује.'' објашњено је у Гинисовој књизи рекорда. 

Грин је возио брже од било које друге особе у историји. Штавише, његова рекордна вожња је уследила 50 година и један дан након што је звучну баријеру први пут пробио, Чак Јегер (САД) у ракетном авиону.
Погледајте како је ова вожња изгледала у видеу: 

БОНУС ВИДЕО: