Ова биолошка чињеница, међутим, не значи да сваки родитељ преноси једнаку количину физичких карактеристика и генетских карактеристика на своје дете. У ствари, 60% већа је вероватноћа да ће деца наследити активне особине од својих очева само зато што природа више воли да изрази те гене, преноси Bright side.

Зато вам доносимо податке о шест наследних особина које нам долазе с очеве стране:

Висина

Да ли вам је позната фраза „висок је као његов отац“? Очигледно, ову изјаву подржава наука. Висину особе одређује најмање 700 генетских варијација наслеђених од оба родитеља. Међутим, чини се да ген за висину сваког родитеља ради на мало другачији начин. На пример, гени оца су важни у стимулисању раста, а самим тим и висине.

Криви зуби

У случајевима када је отац лошег здравља зуба, већа је вероватноћа да ће дете морати чешће да посећује ординацију него његови вршњаци, чак и ако његова мајка има сјајне зубе. Све, од каријеса до кривих зуба, и свих стоматолошких проблема између, може доћи право из очевих уста.

Фото: Профимедиа

 

Пол

Тате су 100% одговорни за пол своје новорођенчади. X и Y хромозоми, познатији као полни хромозоми, дефинишу пол детета. Девојчице наслеђују X хромозом од свог оца, што резултира XX генотипом, а мушкарци наслеђују Y хромозом од свог оца, што резултира XY генотипом. Пошто мајке преносе само X хромозоме, очеви имају потпуну контролу над полом.

Рупице на образима или смејалице

У многим културама, рупице су знак лепоте и привлачности. Међутим, научници описују рупице као дефект који је настао услед скраћених мишића лица. Претпоставља се да су рупице наслеђене јер су доминантна генетска особина и чешће се наслеђују од оца.

Отисак прстију

Не постоје 2 потпуно иста отиска прста јер су они јединствени узорак. Ипак, отисци прстију бебе могу личити на отиске очева! Обрасци отисака прстију су генетске особине наслеђене од наших очева.

Кијање

Многи од нас познају бар једну особу која неконтролисано кија када гледа у сунце или друга јака светла. Па, ово је још једна генетска особина за коју је одговоран отац. Ово стање је познато као Achoo синдром и већа је вероватноћа да ће се пренети са очеве стране.

БОНУС ВИДЕО: