Српска православна црква и њени верници сутра славе дан Светог Симеона Богопримца и Свете Ане.

За Светог Симеона се верује да је заштитнкик деце, док се за Свету Ану говори да је била прва пророчица која је обзнанила Јесрусалиму да има новог Месију.

У време цара мисирског Птоломеја Фила-делфа, Симеон је био изабран као један од знамените Седамдесеторице, којима је био поверен посао превођења Библије са јеврејског на грчки језик.

Симеон рађаше свој посао савесно, но када превођаше пророка Исаију, па дође до оног пророчанства: ево ђева ће затрудњети и родиће сина, он се збуни, па узе нож да избрише реч ђева и замени је са речју "млада жена", и да тако и преведе на грчки.

Али у том тренутку јави се Симеону ангел Божји и задржа га од његове намере, објаснивши му да је пророчанство истинито и да је тачно записано. А да је истинито и тачно, рече му још весник Божји, увериће се и он сам лично, јер по Божјој вољи неће умрети док не види Месију рођенога од девојке.

Ујутру пораните и обавезно ово урадите

На овај велики празник верује се да се ваља помолити Светом Симеону и Ани за срећу и здравље најмлађих, а уколико то учините искрено и од срца, они ће им подарити здравље, благостање и срећу у животу. Стога ујутру ваља поранити и у цркви упалити свећу и помолити се.

Обрадова се праведни Симеон таквоме гласу с неба, остави пророчанство неизмењено и захвали Богу што га удостојава да доживи и види Обећанога. Када Младенац Исус би донесен Ђевом Маријом у храм јерусалимски, Дух Божји то јави Симеону, који беше веома стар и бео као лабуд.

Симеон брзо оде у храм и у храму познаде и Ђеву и Младенца по светлости што зрачаше око глава њихових као ореол.Радостан старац узе Христа на руке своје и замоли Бога:

- Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по ријечи својој; јер виђеше очи моје спасење Твоје.

Ту се десила и Ана пророчица, кћи Фануилова, која и сама познаде Месију и објави Га народу. Ани је тада било осамдесет четири године. Ускоро по том престави се свети Симеон.

Света пророчица Ана беше света удовица и старица, зато што при храму служаше Богу дан и ноћ постом и молитвама, би удостојена да на Сретење види Господа Христа и да богонадахнуто објави свима који чекаху спасење у Јерусалиму, да је то очекивани Месија - Христос.

На овај велики празник верује се да се ваља помолити Светом Симеону и Ани за срећу и здравље најмлађих, а уколико то учините искрено и од срца, они ће им подарити здравље, благостање и срећу у животу.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".