Ана је рођена у Србији, а у Сједињене Америчке Државе преселила се 2008. године, где је радила као виши менаџер у консултантској фирми у Форт Лодердејлу. Била је у процесу развода, са мушкарцем који је такође из Србије, али живи у Мајамију.

Како наводе амерички медији, у потрази за привременим бегом од стресног личног живота, Ана се упутила у Мадрид у децембру 2023. године. Изнајмила је стан у центру града са планом да остане неколико месеци.

Међутим, последњи пут је виђена 2. фебруара око 22 часа, када је својој најбољој пријатељици Сани, која живи у Њујорку, и сестри у Србији, послала поруке да намерава да остане код куће због хладног времена.

Следећег дана, Сани је добила забрињавајуће поруке са Аниног мобилног телефона, у којима се тврди да је упознала мушкарца и да заједно иду до његовог летњиковца, два сата удаљеног.

Након што су поруке престале да стижу, а телефон је био искључен, Сани је алармирала Анину породицу и пријатеље, али нико није имао информација о њеном кретању, наводе тамошњи медији.

Фото: Друштвене мреже

 

"Не звучиш безбедно"

- Покушала сам да одговорим рекавши да сам забринута за њу, као: "Не звучиш безбедно". О чему она прича? То нема смисла, и моје поруке такође нису пролазиле. Она није отишла својом вољом. Одведена је против своје воље и а ко је одвео, не знам - рекла је пријатељица.

Како се наводи, забринута пријатељица сазнала је од Аниних комшија да је сумњиви мушкарац са кацигом онеспособио сигурносне камере у згради где Ана живи, а затим ушао у њен стан. Сани и комшије сумњају да је Ана одведена против своје воље.

Сани је 4. фебруара позвала полицију која није пронашла Ану у стану, али су затекли стан закључан споља без знакова борбе или присилног уласка, док су Анини пасош, лаптоп и остале личне ствари остали унутра.

Истрага о нестанку спроводи се уз прегледање снимака са надзорних камера, саслушање сведока и праћење Аниног телефона и банковних записа. У координацији са ФБИ-ем и америчком амбасадом, шпанска полиција интензивира напоре у потрази.

"Велика сумња да јој је неко нешто урадио"

Сани, која је стигла у Мадрид 6. фебруара, активно учествује у потрази, контактирајући полицију, медије и локалну заједницу како би подигла свест и затражила помоћ. Поред тога, покренула је Фејсбук страницу и "GoFundMe" кампању да подржи потрагу.

Породица и пријатељи Ане Кнежевић очајнички траже било какве информације које би могли довести до њеног проналаска, апелујући на све који би могли имати информације да се јаве. Истичу потребу за већим ангажманом америчких власти и притиском на шпанску владу да се интензивира потрага.

- Само желим да се врати. Желим да америчке власти помогну. Имамо америчког држављанина који је нестао у иностранству, и нико у Америци ништа не предузима по том питању. Постоји велика сумња у кривично дело у вези са њеним нестанком. Она није само отишла. Постоји велика сумња да јој је неко нешто урадио - закључује забринута другарицу.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: