Војни врх Израела истакао је да у овом тренутку не могу да дају више детаља.

До ваздушних напада дошло је након што су из Либана испаљене ракете на северни део Израела, а на мети напада била је и војна база у Сафеду.

Израелски медији наводе да је у том нападу страдала најмање једна особа, док је осам повређено.

Либански медији јављају да је гађано више мета на југу Либана, не наводећи тачне циљеве.

У међувремену су на друштвеним мрежама кренули да круже наводни снимци из либанског града Шабе, који се налази 70 километара од главног града.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Израелски министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир рекао је да напади на север државе, који су кренули са југа Либана, наговештавају рат са том државом.

Иначе, за тај напад нико није преузео одговорност, али израелски медији наводе да га је вероватно починио Хезболах наводећи да је то једина оружана група у Либану која има ракете које достижу домет до Сафеда.

Шеф Хезболаха Хасан Насралах рекао је у уторак да ће се ватра из јужног Либана завршити "када напад на Газу престане и када дође до прекида ватре" између палестинских савезника групе Хамас и највећег непријатеља Израела.

- Ако они (Израел) прошире конфронтацију, ми ћемо учинити исто - упозорио је Насралах у телевизијском обраћању, преноси France24.

Све је већи страх од још једног потпуног сукоба између Израела и Хезболаха, са десетинама хиљада расељених са обе стране границе и порастом регионалних тензија.

Од избијања Хамас-Израелског рата 7. октобра, најмање 243 особе су убијене у Либану, већином борци Хезболаха, али и 30 цивила, према подацима АФП-а.

На израелској страни, према израелским званичним подацима, убијено је девет војника и шест цивила.

БОНУС ВИДЕО: