Позоришни и телевизијски критичари тврде да је глумац Душан Почек заузимао своје место међу упечатљивим, аутентичним и бравурозним креаторима епизодних улога у домаћим ТВ серијама. Његови пријатељи, комшије и познаници сматрају да је Душко био човек који је имао душу, срце, стрпљење и умео је да барата оним чиме Бог подари сваког од нас. 

Овај врсни глумац најпознатији је по улози хипохондричног Јездимира Ускоковића у серији Бољи живот, а његове последње епизодне роле биле су у филмовима Шешир професора Косте Вујућа и Монтевидео, Бог те видео.

Умро је као глумац Београдског драмског позоришта у пензији, а остаће упамћен по ведром духу, проницљивом смислу за хумор и способности да је увек имао о чему да разговара са младима.

Фото: А. Саханић

 

Душан Почек рођен је у Београду, 29. маја 1932. године. Пре него што је уписао Академију драмских уметности, студирао је медицину. Када је уписао Академију, већ је био на завршној години медицине. Његови пријатељи истичу да је цео живот био посвећен овој науци, док колеге преминулог глумца откривају како су га у Београдском драмском позоришту звали доктор. Имао је навику да даје дијагнозе када се неко не осећа добро, а најчешће би се испостављало да није грешио.

Почек је шездесетих година прошлог века играо у серијама Пут око света и Боксери иду у рај. Деценију касније, бележи улоге у остварењима Љубав на сеоски начин, Салаш у малом риту и Више од игре. Осамдесетих година љубитељи ТВ серија гледали су га у Врућем ветру и Камионџијама. Ипак, шира јавност памтиће га по улози хипохондричног пензионера Јездимира Ускоковића у серији Бољи живот.

- Душко је био одличан глумац, добар колега, инспиративан партнер и надасве предобар и скроман човек. Много заједничких сцена снимали смо у серији Бољи живот. Радио је брзо, тачно и настојао а буде сугестиван. Толико уверљиво је тумачио лик хипохондра, да сам се ја у појединим тренуцима и нервирала. То је радио на такав начин да су се глума и стварност заиста сударале. Остаће ми у веома лепом сећању. Поштовање његовој породици и искрено саучешће - говори за Сторy глумица Јелица Сретеновић која је у серији Бољи живот играла Ковиљку - Коку Станковић, девојку која је живела као подстанар код Јездимира Ускоковића.

На сцени Београдског драмског позоришта одиграо је читав низ улога, међу којима су најзначајније оне у театарским комадима Николетина Бурсаћ и Полтрон.

Фото: А. Саханић

 

Сахрана Душана Почека уприличена је, по његовој жељи, у кругу најуже породице на Новом гробљу у Београду. Од колега му нико није дошао.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: