Многи ће рећи да нема трагичније историјске личности до краља Карлоса II од Шпаније којег су звали и "зачарани".

Карлос II од Шпаније постао је краљ када је имао само три године, а након што му је отац изненада умро.

Међутим, он никада није био краљ какав је требао да буде, јер су уместо њега владали други све до његове смрти. Био је крхког здравља, увек болестан, а умро је без наследника.

Да ситуација буде још гора, Карлос је био слика и прилика детета насталог као последица инцеста. Иначе, Хабзбурговци су били озлоглашени по томе што су се женили рођацима, ујацима, теткама, а све како би задржали власт у својој породици.

Пример: Све Карлосове бабе, дете, прадете и прабабе су били потомци истих родитеља.

У суштини, сва њихова деца су се међусобно венчавала. У време када се Карлос родио, имао је више испреплетаних генетских линија него да су га "направили" брат и сестра, због чега је био озбиљно деформисан и због тога су га звали "зачарани" или проклети.

Фото: Википедија

 

 

Његова вилица је била до те мере деформисана да није могао ни уста да затвори, ни да једе нормално.

Европске краљевске породице нису биле ни свесне шта им може донети то међусобно укрштање, али након неког времена су схватили да добијају слабу и деформисану децу. Карлос због деформације вилице није могао нормално ни да прича, а као дете је само мумлао.

Његова прва жена мислила је да је одвратан

Када се Карлос оженио са Мари Луис био је то брак за стицање и одржавање што веће моћи, док се љубав није ни спомињала. Његова жена је била згрожена његовим изгледом, док се краљевином ширио глас да је "католички краљ толико ружан да изазива страх и да изгледа стално болесно". Ипак, брак је склопљен иако нису венчани јавно, јер се невести толико гадило да погледа младожењу.

Да ствар буде још гора, Карлос је био стерилан, а Мари Луис није смела да дође у контак са било ким на двору. То је довело до тога да је Мари Луис страшно оболела од депресије условљене изолацијом.

1689. године, Мари Луис одлази на јахање, а када се вратила жалила се на болове у стомаку, да би то вече умрла. Спекулисало се да је отрована и то од стране свекрве. Међутим, савремени научници сматрају да је умрла од упале слепог црева. Али никада нећемо бити свесни степена интригре која се одигравала на дворцу краља Карлоса и докле су спремни били да иду.

Након њене смрти Карлосу су довели нову жену, Марију Луј Орлеанску која је доведена зато што је потомак породице у којој жене рађају само здраву мушку децу. Иако је имала вољу већу од његове прве жене, Марија није могла да роди наследника краљу који је био стерилан.

Фото: Википедија

 

 

Када је Каролс имао 30 година нагло је остарио, оћелавио и изгледао је као да има дупло више година. Такође је имао и халуцинације, па су сви изгледи били да краљ неће дуго живети.

То се обистинило и краљ Карлос је ускоро умро, а након његове смрти почела је озбиљна борба за власт.

Док је још био жив Карлос је наследио озбиљне проблеме у земљи, а једва да је могао да једе и прича, а комоли да решава неке државне проблеме.

Због рата за шпанско наслеђе након његове смрти, Шпанија је изгубила право на делове Холандије, Италије и Британије. Хабзбурговци су и даље задржали вецћину моцћи у Европи, али је њиховом држању над Шпанијом дошао крај.

Аутопсија краља Карлоса

Аутопсија краља је била чиста сензација јер су људи волели надуго и нашироко да причају о деформитету који ствара инцест.

Када је лекар извршио обдукцију његовог тела, он је изјавио да у краљевом телу нема крви, да су му црева иструнула, да му је мозак био под водом и да има само један смежуран тестис.

Људи су ту причу ширили даље са великим еланом.

(Курир стил)

БОНУС ВИДЕО: