Широм света данас се људи слажу да је Никола Тесла један од најплоднијих и најкреативнијих умова које је човечанство икада имало.

На својим великим пројектима радио је до самог краја живота, једнако енергичан и фокусиран.

Иако знамо да је део своје енергије сачувао аскетским, асексуалним и повученим начином живота, и даље се дивимо оштрини духа генијалног научника коју је показивао и у старости.

Део одговора на питања о стању духа и тела која су достигла натчовечански ниво способности и свежине налази се у интервјуу 77-годишњег Николе Тесле који је дао 1933. године.

Најважније навике стичу се у младости

Тесла је веровао да је у животу најважнији почетак, у смислу да је најважније навике стец́и у раном детињству.

„Стање нашег тела и духа у старости у потпуности је сведочанство о томе како смо провели младост. Тајна моје тренутне снаге и виталности је у томе што сам у младости, да тако кажем, живео живот без порока“, рекао је тада Никола Тесла.

Тај живот пун врлина био је неопходан за некога ко је од малих ногу себи постављао велике циљеве и ко је знао да само обуздавањем других страсти и апетита може у старости остварити своје снове и рад.

Фото: репринт ТВ Новости

 

То је значило строгу дисциплину:

„Не желим одмор, никакав прекид тешког рада. „Када би људи бирали посао у складу са својим темпераментом, укупна количина срец́е на земљи била би немерљиво вец́а“, сматрао је геније.

Како је Тесла планирао дуговечност?

„Многи су тужни и депресивни због краткоће живота. Каква је сврха покушаја да се било што постигне, питају се они. Живот је прекратак, не можемо живети довољно дуго да бисмо довршили наше подухвате. Људи би могли значајно да продуже трајање својих живота ако би се потрудили. Људи чине толико тога што поплочава њихов пут до преране смрти“, истакао је Тесла, а преноси Атма.хр.

Заиста, чинимо се непродуктивним на много начина. Између осталог, лоша исхрана. Ево како је Никола Тесла размишљао о навикама у исхрани.

„Пре свега, једемо превише, али то смо вец́ толико пута чули. А ми једемо погрешну храну и пијемо погрешну врсту течности. Највише штете наноси преједање и недостатак вежбања, који ствара токсично стање у телу и онемогуц́ава ослобађање од накупљених отрова“, сматра познати научник.

Тесла је пио много воде и млека и бринуо се о стомаку. Који су били главни састојци његове дијете?

„Зашто преоптеретити тело које нас служи? Једем два пута дневно и избегавам све намирнице које производе киселину. Вец́ина људи једе превише махунарки које садрже мокрац́ну киселину. Иако је рибље месо добро за мозак, оно због велике количине фосфора ствара веома јаку киселу реакцију. Киселост тела је наш највец́и непријатељ у старости“.

Да избегава месо, Тесла је потврдио у другом интервјуу из 1935:

„Избегавам све стимулансе. Готово потпуно избегавам месо. Уверен сам да ц́е за мање од једног века кафа, чај и цигарете изац́и из моде. Алкохол ц́е се, међутим, и даље користити“, предвидео је Тесла (познато је да је Тесла скоро сваки дан попио по мало вискија).

Такође, Тесла је био велики поборник кромпира.

„Кромпир је одличан и треба га јести свакодневно. Садржи драгоцене минералне соли и има неутралишуц́а својства”.

Тесла и вежбање

Такође, Тесла је познат као велики поборник вежбања.

„Верујем да треба много да вежбате. Сваки дан ходам осам до 10 миља и никада не узимам такси или друга превозна средства када имам времена да искористим снагу ногу. Вежбам и купајуц́и се сваки дан, јер мислим да је то веома важно. Користим топлу купку, након чега се дуго туширам хладном водом“.

Тесла је познавао и тајне древне науке јоге, као и да је неке од јогијских вежби практиковао добар део свог живота.

Да се ​​Никола Тесла бавио пранајамом или јогијским дубоким дисањем сведочи његов пријатељ и биограф Џон О’Нил у књизи „Ненадмашни геније – живот Николе Тесле“, објављеној 1944. године:

Фото: репринт ТВ Новости

 

„Утврдио је да је целог живота осец́ао неко необично искуство кад год би дубоко удахнуо. Кад год би дубоко удахнуо, обузео га је осец́ај лакоц́е, као да му је тело смршало и да је могао да лети кроз ваздух само снагом своје воље. У детињству није схватао да је необичан у том погледу.“

Спавање Николе Тесле

Теслин строги дневни режим кулминира навиком спавања која се коси са упозорењима лекара и здравствених организација о неопходности осам сати сна сваког дана.

„Ретко спавам. Потичем из породице дуговечних људи, који су познати по томе што не спавају много. Надам се да ц́у достиц́и рекорд својих предака и да ц́у живети бар 100 година. Недостатак сна ме не брине. Понекад одспавам сат времена. Међутим, повремено, сваких пар месеци, спавам 4 до 5 сати. Тада се будим потпуно напуњен енергијом, као батерија. После такве ноц́и ништа ме не може зауставити. Тада осец́ам огромну снагу. Нема сумње да је сан обнављајуц́и, животворни, да повец́ава енергију. С друге стране, не верујем да је то неопходно за нечије здравље, поготово ако је у питању неко ко по навици мало спава“, објаснио је познати научник.

Тесла је у својој 77. години овако говорио:

„Имам право сведочанство о свом здрављу. Никада се у животу нисам осец́ао боље. Енергична сам, снажна, потпуно контролишем своје ментално стање. Чак ни у најбољим годинама нисам имао енергију коју имам данас. И што је још важније, користим само део енергије која ми је на располагању за решавање проблема, јер сам научио како да је сачувам. Супротно популарном веровању, посао постаје лакши у старости, само ако су људи доброг здравља. Они су годинама научили како да стигну до циља најкрац́им путем“, закључио је Тесла давне 1933. године.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: