Канибализам је био широко присутан у Амазонији, афричким племенима у Конгу и неколико племена на Новом Зеланду и Индији. Чак и у модерним временима, канибалистички злочини догађали су се у цивилизованим друштвима. Међу најпознатије примере спадају амерчки серијски убица Џефри Дамер који је убио и појео 17 жртава између 1978. и 1991. и немачки канибал Армин Мејерс, који је убио своју жртву након што га је упознао и појео скоро 10 кг његовог меса у недељама након убиства.

Но, овакве трагедије се ретко дешавају у савременом свету, и такве злочине чине душевно оболели појединци. Ипак, многи не знају да је Папуа Нова Гвинеја је последње место на планети где и даље живе канибалска племена.

Племе Коровај живи на југоистоку Папуе. Нису откривени све до 1974. године када је група западних научника кренула у експедицију у то подручје, а пре тога многи истраживачи верују да они нису схватили да постоје други људи на свету.

Фото: Профимедиа

 

Они граде своје куће од дрвореза и палми на висини од скоро 50 метара, да би се заштитили од ривалских села и предатора. Многи Короваји верују да уљези носе демоне и зле духове и да их треба спречити да уђу на њихову територију, иако су неки од чланова тог племена одбацили тај мит након контакта са научницима и новинарима.

Канибалистичка култура у племену је још увек присутна, јер верују да свака особа око њих за коју би могли да осете да ју је отела какуа демон на Коровајском језику мора бити убијена и поједена.

Фото: Профимедиа

 

Стравичан догађај се обично дешава када старешина, то јест најстарија особа у племену, почне сам да се моли и "чује" унутрашње гласове који му говоре кога је у племену узео демон, и практикује вештичарење, затим доводи људе из племена око себе и каже им која је та особа. Убију је, а онда старешина изврши процес касапљења.

Упркос њиховој интеракцији са људима ван племена, многи припадници Короваја и даље сматрају друге људе ван племена ловом и ђаволским духом који се мора спречити да уђе на територију.

Фото: Профимедиа

 

Извештаји наводе да племе још увек практикује канибализам и верује у наслеђене митове. Власти у Папуи Новој Гвинеји увек упозоравају туристе да сами не пешаче, а локални водич из хотела је услов за безбедно путовање.

Упркос томе, нема недавних пријављених инцидената у којима је племе нанело било какве повреде туристима. Препорука је да туристи буду опрезни и да се придржавају упутстава тамошњих власти за безбедан одмор.

БОНУС ВИДЕО: