Ово сигурно знате - за неког ко се понаша глупо, лудо, ко је наиван или смушен, често код нас умеју да кажу да је “пао са крушке”. И супротно, кад неко хоће да истакне како није глуп, наиван, блесав… он ће рећи како “није пао са крушке”.

Зашто баш с крушке?

Због чега је баш ова воћка “изашла на лош глас” и зашто се не каже на пример “пао са јабуке” или “пао са вишње”?

О овоме заправо постоји интересантна прича која сеже дубоко у прошлост. А одговор се крије у српском народном веровању о биљкама.

У књизи “Речник српских народних веровања о биљкама” професор Веселин Чајкановић, чувени домаћи етнолог, филолог и члан Српске краљевске академије забележио је да наш народ има јако негативан став према крушци.

Фото: В. Трипић

 

 

“У супротности са јабуком, крушка се сматра за зло дрво, за дрво злих демона”, запирао је он.

Доказе за ово налазимо и у народним причама - под крушком се скупљају демони, у њеној крошњи се крију вештице, а због своје магијске моћи она привлачи разноразне акрепе, па и саму Смрт.

Чајкановић је сматрао да је крушка у прошлости, “у старој религији, извесно, имала бољи углед и чак уживала известан култ”, али да се то временом променило и да народ на њу генерално гледа као на “зло дрво”.

Није добро “пасти с крушке”

И ту долазимо до разлога због ког неко ко се понаша неразумно “пада баш са крушке”. Нико разборит и нормалан не би желео да се нађе у њеној крошњи, у друштву демона, вештица, ђавола… па да онда још падне са ње, зар не?

Међутим, није у свим крајевима Србија крушка "демонизована" биљка. У источној Србији се сматра да не постоји бољи лек за "жуту рану" од крушке. Озледа би требало да се истрља плодом овог дрвета који се баци насред пута.Тад повређени треба да каже: "Ко ме узме, ко ме загризе, на њега рана, на мене здравље". Потом треба да побегне не осврћући се. По веровању, прљаву крушку са тла неће узети човек већ демон болести.

На основу тога, може се закључити да су веровања о крушкама била различита у разним деловима Србије. Ипак, фраза "пао са крушке" се усталила у нашем свакодневном говору.

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО: