Краљ Чарлс је у више наврата изразио поштовање према православној вери и цркви, а разлог томе лежи у његовом пореклу.

Као што већина људи зна, Чарлс III је најстарији син краљице Елизабете II и принца Филипа, војводе од Едунбурга. Његов отац је син принца Андреја и унук грчког краља Ђорђа I, па је тако рођен као православац.

Фото: Профимедиа

 

Бака краља Чарлса III са очеве стране је била принцеза Алиса. Она се удала за грчко-данског принца Ендруа и родила му петоро деце. Супруг британске краљице Елизабете био је најмлађе дете принцезе Алисе. У ствари, имао је чак четири старије сестре, које су редом биле грчке принцезе.

Занимљиво је да је принцеза Алиса сахрањена на Маслинској гори у Јерусалиму, у крипти цркве Свете Марије Магдалене, недалеко од чувеног Гетсиманског врта (места где се Исус Христ молио ноћ пре распећа).

Са својим јединим сином, принцем Филипом, принцеза Алис наводно је имала врло напет однос. Много неслагања, свађа и осцилација обележило је већину њихових сусрета. Године 1947. мајка и син поново су се састали поводом његовог венчања с краљицом Елизабетом у Лондону.

Фото: Профимедиа

 

Принц Филип је тад постао британски држављанин и одрекао се права на престо Грчке и Данске и узео је мајчино презиме Маунтбатен.

Круже приче да је принц Филип наредио да се веренички прстен за Елизабету направи од драгуља са раније поменуте тијаре његове мајке, која потиче из руског царства.

Алиса од Батенберга умрла је у 85. години у Бакингемској палати у Лондону. У време њене смрти, њен син је већ био војвода од Единбурга, а њена снаха је била британска краљица. У ствари, Алисин унук принц Чарлс (принц од Велса) је већ имао 21 годину у време смрти његове баке.

Фото: Профимедиа

 

Краљ Чарлс III је неколико пута посетио Свету Гору, а 12. септембра 2003. године је посетио и манастир Хиландар. Након стравичног пожара који је захватио Хиландар 2004. године, принц Чарлс је упутио писмо подршке, али и одређена средства за обнову, будући да је почасни члан друштва Пријатељи Свете Горе Уједињеног Краљевства.

Фото: Архива Новости/З.Јовановић

 

Чарлс је 2011. године на краљевском имању организовао и добротворни пријем за обнову Хиландара, којем је присуствовао и игуман Методије.

Приликом посете Србији 2016. године, Чарлс је посетио манастир Ковиљ код Новог Сада, а био је и гост патријарха српског Порфирија у Патријаршији у Београду.

Фото: Танјуг/АП

 

Овакви потези краљ Чарлса можда нису били потпуно јасни широким народним масама, али ако се погледа његово порекло са очеве стране јасно је да су управо корени са очеве стране били ти који су га вукли да дође у Србију, помогне обнову Хиландара и остане упамћен по помоћи која се не заборавља.

(Glossy)

БОНУС ВИДЕО: