Поред питања ко ће наследити трон, актуелно је питање и шта ће се десити са краљицом супругом Камиллом. Будући да монархија функционише под строгим правилима који у установљени пре много година за сваки сценарио постоји решење.

Познато је да краљ има генетске предиспозиције да дочека дубоку старост, будући да је његов отац принц Филип је премнуо 2021. само два месеца пре свог 100. рођендана, а његова мајка краљица Елизабета умрла је у 96. години у септембру прошле године.

Спремни за најгори сценарио

Као што је смрт његове мајке, покојне краљице Елизабете II, била предвиђена планом за ванредне ситуације познатим као "Операција Лондонски мост", тако постоје и протоколи у случају краљеве смрти - "Операција Мост Менај".

Принц Вилијам би одмах постао монарх, а Кејт Мидлтон би највероватније постала краљица супруга.

Фото: Профимедиа

 

Коме ће Камила одговарати?

У том случају, краљица Камила би постала краљица удовица, пише Дејли мирор. Она нема права да буде краљица регент (шеф државе), али би у том случају могла да настави да обавља своје дужности, али под одобрењем новог монарха (у овом случају Вилијам). Разлог томе је што она није у краљевској линији којом би имала право на наследство, а са краљем нема ни потомке.

Фото: Профимедиа

 

Ово није први пут

Краљица Аделаида је прва користила ту краљевску титулу, која је надживела свог мужа, краља Вилијама IV, за 12 година. Сва деца пара умрла су у детињству, а круна је прешла на Вилијамову нећаку, краљицу Викторију.

Ако би постала удовица, краљица Камила би вероватно била слободна да сама доноси одлуке о томе како ће изгледати њена будуц́ност, уз одобрење новог монарха.

Могла би да се повуче у Реј Мил Хаус, свој сеоски дом, или да настави свој добротворни рад, којим је фокусирана на области као што су здравље, писменост, уметност и подршка жртвама силовања и сексуалног напада.

Још један случај

Бака краља Чарлса Елизабета одлучила је да буде краљица мајка након смрти њеног супруга, краља Џорџа VI 1952. и ступањем на престо њихове најстарије ћерке Јелисавете.

Краљица мајка је подржавала краљицу Елизабету током њене владавине, придружујући се другим члановима краљевске породице на посебним догађајима као што су Trooping the Color и Royal Ascot све до касних 90-их. Умрла је 2002. године у доби од 101 године, а краљица Елизабета је говорила о "заразној жељи за животом" своје мајке у ретком телевизијском преносу из замка Винџор уочи сахране краљице мајке.

- Током година срела сам многе људе који су морали да се носе са губитком своје породице, понекад у најтрагичнијим околностима. Зато сматрам да сам срећна што је моја мајка била благословена дугим и срец́ним животом. Имала је заразни полет за животом и то ју је пратило до самог краја. Знам и да јој је вера увек била велика снага - рекла је Елизабета.

Елизабета подржала Камилу

Претпрошле године, краљица Елизабета је објавила да жели да Камила буде позната као краљица супруга када Чарлс ступи на трон.

Фото: Профимедиа

 

- Када мој син Чарлс постане краљ, знам да ћете њему и његовој жени Камили пружити исту подршку коју сте дали мени и моја је искрена жеља да, када дође време, Камила постане краљица супруга док наставља да обавља своју верну службу - рекла је Елизабета.

(Story.hr)

БОНУС ВИДЕО: