Један од наших легендарних глумаца, Предраг Мики Манојловић говорио је о ситуацији у којој се нашао глумац Милош Биковић након што га је ХБО, због протеста Министарства спољних послова Украјине, избацио из серије "Бели лотос", али је открио и поједине детаље из живота. 

 

Фото: АТА имагес

 

 

- Мој предлог за учлањење Биковића у Европску филмску академију био је подржан личним потписом и писмом са образложењем зашто сматрам да он заслужује чланство. Његов пријем је срдачно прихваћен, а сертификат је додељен. Сада је званично члан ЕФА. У овој ситуацији, очекивао бих њихове реакције на твитове било ког министарства, било које државе. Живимо у добу доминације друштвених мрежа. Људи често тумаче чињенице на површан начин према властитим жељама и преференцијама. Када је реч о овом конкретном случају, постојала су два претходна случаја која, иако нису идентична, представљају контраст - започео је Мики Манојлковић у емисији "Кец на једанаест" на телевизији К1 и наставио:

- На пример, постојао је филм 'Пеацемакер', за који нисам био заинтересован, иако би ме то учинило богатијим новчано и искуствено. Одлучио сам да не прихватим улогу  из моралних разлога, не желећи да профитирам од трагедије моје земље, посебно играјући улогу негативца са Балкана. Овај поступак није документован на друштвеним мрежама, али представља значајан морални гест. Небојша Глоговац није прихватио улогу у филму са Анџелином Џоли, јер му нису дали улогу коју је он желео, већ коју су му наменили.

Фото: В. Данилов

 

 

Легендарна глумица југословенске кинематографије, Мира Фурлан, која је и у Холивуду направила запажену каријеру, преминула је у јануару 2021.у шездесет шестој години, од компликација проузрокованих вирусом Западног Нила.

Позоришни комад Мире Фурлан "Док нас смрт не раздвоји", урађен је у режији Микија Манојловића, који је у истој емисији објаснио по чему је ова представа посебна - "Веома тешко ми је да говорим о Мири Фурлан, имајући у виду много личних разлога. Након њеног одласка и нашег привременог растанка, јер верујем да ћемо се ускоро поново срести, одлучио сам да задржим своје емоције за себе. Постоји неколико фактора који су утицали на ту одлуку, а једна од тих чињеница је да су неки људи говорили о њој иако то нису смели и треба да их буде срамота због онога што су јој чинили током живота. Не желим да их именујем", поручио је Мики и додао:

- Сматрам да је ова представа јединствена, пре свега због тога што се изводи на хрватском језику у Београду. То је заиста изузетно и говори много о овом народу. Када гледате ту представу, примећујете три Добричина прстена на сцени, што је ретко и изузетно достигнуће. Заиста посебно.

Манојловић се осврнуо и на филм "Ђеца козаре"

- Филм је сада у монтажи. Настао је по сценарију Арсена Диклића и Лордана Зафрановића 1984 или 1985/86. године са Лордановим малим корекцијама касније. Први пут сарађујем са Лорданом, то ми је велика част и задовољство. Има посебну филмску поетику и рукопис. Он је стваралац, дуго није снимао играни филм. Он је био једини редитељ из те 'Прашке школе' са којим нисам снимао филмове. Тако да сам сада са свима радио", испричао је Мики Манојловић.

Мира Фурлан (1955-2021) преминула је у Лос Анђелесу од последица компликација вируса Западног Нила. Након њене смрти, редитељ Хрватског народног казалишта Ивица Буљан упутио је извињење због третмана који је доживела деведесетих година у Хрватској, када је била отерана из тог позоришта.

Фото: Предраг Митић

 

 

- За извини се мртвоме је касно. Имали смо у животу много прилика да то учинимо, а нисмо. Смрт Мире Фурлан ме погодила као многе људе који су је волели. Мира је била незамисливо добра глумица, списатељица и хуманисткиња. Као равнатељ Драме ХНК осећам срам због догађаја који су Миру Фурлан присилили да напусти казалиште и Загреб. Миро, ја те молим, опрости. Опрости и вранама које су биле у прилици и на месту да то кажу, а нису. А данас гракћу и нас оптужују за своју нечисту савест. Такмиче се као у финалу Крлежине драме да се наједу пажње и науживају рефлектора који обасјавају твој одар. Написала си пред смрт: 'Гледам звезде. Ноћ је јасна, Млечна стаза се чини тако близу. Онамо ћу ускоро поћи и ја. Сви смо ми звездана прашина. Нису то лоши изгледи. Немам нимало страха.' Као да читам Боувијја. Ваша звездана прашина нека нам добаци мало светла у ову тужну балканску крчму - рекао је Ивица Буљан.

Мики Манојловић и Мирјана Фурлан остварили су незаборавну сарадњу у филму "Отац на службеном путу", ремек-делу Емира Кустурице награђеном Златном палмом на фестивалу у Кану, као и великом златном ареном, златном ареном за режију и за сценарио на Пулском фестивалу.

БОНУС ВИДЕО: