Документарни филм посвећен првом архиепископу Српске православне цркве и српском просветитељу Светом Сави руске редитељке Анжелике Кареткине "Свети Сава: Руска боја на српској застави" приказан је у понедељак у Руском дому.

Фото: Јутјуб принтскрин/EVGENIYCHELPANOV

 

 

Ово остварење, које је премијеру имало 25. јануара у Русији, први пут је спојило нашег глумца Милоша Биковића и његовог брата Архимандрита Михаила Биковића пред камерама.

Игуман манастира Јовање угостио је редитељку са којом је говорио о вези руске и српске православне цркве, док је Милош са њом прошетао манастиром у граду Волоколамску уМИЛ Русији и осврнуо се на српски завет који је оставио Свети Сава.

Фото: Јутјуб принтскрин/EVGENIYCHELPANOV

 

 

Заснован на житију светитеља, филм обрађује тему вишевековних веза српског и руског народа. Филмска екипа из самог срца Русије и Волоколамског кремља одлази пут Београда и места где су спаљене мошти Светог Саве, а на коме је у част и спомен светитељу подигнут велелепни храм - једна од највећих православних светиња.

Филм приказује места која је Свети Сава посећивао - древне манастире и планинску испосницу у којој се молио.

Фото: Јутјуб принтскрин/EVGENIYCHELPANOV

 

 

У овом остварењу учествују и проф. Милош Ковић, Георгиј Енгелгард и свештенство СПЦ.

Ова редитељка пре филма о Светом Сави радила је и остварење о Светом Василију Острошком, а жели и да режира филмску документарну причу о владици Николају Велимировићу, као и о Светом цару Лазару.

БОНУС ВИДЕО: