- У Румунији проглашена епидемија са преко 2.000 оболелих, а 25. јануара је и у Тузланском кантону проглашена епидемија малих богиња, дакле ајде да кажемо да се тај обруч малих богиња око нас стеже, ако није прегруба реч. У БиХ је око педесеторо деце оболело, од чега је две трећине хоспитализовано - каже др Константинидис, педијатар из Новог Сада.

Подсетио је на то колико су мале богиње опасна болест.

- Последњи податак је да је од малих богиња 2021. године преминуло 128.000 у свету - упозорава др Константинидис.

Наш педијатар истиче да и поред тога што дају умерену клиничку слику, мале богиње могу изазвати тешке здравствене компликације:

  • упалу плућа

  • менингитис

  • слепоћу

  • смрт

- У том смислу нема дилеме колико је ова болест опасна и да не поремети живот само појединца, него и читаве друштвене заједнице - упозорава др Константинидис.

Фото: РТС принтскрин

 

Прошле године хаос у Смедереву, 2017. године умрло петнаесторо људи

Подсетио је на ситуацију која се прошле године десила у Србији, када је забележено 47 оболелих од морбила. Само у Смедереву било је регистровано укупно 37 случајева малих богиња. Од тога 21 дете било је млађе од две године, троје деце предшколског узраста и 13 одраслих особа, док упалу плућа имало двоје деце.

- Чињеница је да обољевају најчешће млађи од пет година. Међутим, не треба заборавити да ова болест може угрозити и старије, невакцинисане, слабије отпорне и посебно хроничне болеснике - каже др Константинидис.

Истакао је и да је у периоду између 2016. и 2017. године у Србији било регистровано 5.000 оболелих од морбила, а чак петнаесторо је умрло, према подацима из Батута.

Иако стручњаци наводе да је у вакцинацији спас, Србија је далеко испод просека када је број вакцинисаних у питању.

Подсетимо, да би сви били заштићени од малих богиња, обухват ММР вакцином треба да буде минимум 95 одсто, све испод тога није довољно и може да доведе до појаве епидемије.

А према речима др Константинидиса, у овом моменту проценат вакцинације од морбила у Србији није преко 80 одсто, а у многим регионима је 60, чак и мање.

- То је апсолутно недовољно! Колико је то алармантан податак говори и чињеница да је скок од 45 одсто заражених у Европи постигнут када је проценат обухвата првом дозом вакцине са 96 пао на 93 одсто. Дакле, само тај мали пад је довео до овако драматичног пораста броја оболелих, а број вакцинисаних другом дозом био је 92 одсто 2022. године и дошло је до овакве ситуације - истиче др Константинидис.

Истиче да је вакцинација једини прави метод за борбу против ове опаке болести.

- Ово је једина права и сигурна метода у савременој медицини која ће онемогућити вирус морбила да се шири, који ће, врло вероватно касније примити размере епидемије и на нашим просторима. Волео бих да се то не деси, али ако се овако настави са вакцинацијом, извесно ће се десити. Дакле, 91% је недовољно, 95% је нешто што је неопходно да бисмо могли сматрати да смо заштићени од епидемије морбила - истиче др Константинидис за РТС.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: