Она је на суђење стигла неколико минута после својих адвоката и ћутке стоји испред суднице са њима.

Прекопута ње, на другом крају ходника, налазе се родитељи убијене деце који су дошли на данашње суђење.

На данашњем суђењу би требало да Владимир и Миљана изнесу своју одбрану и да им се прочита оптужница.

Подсетимо, Миљани Кецмановић се на терет ставља извршење кривичног дела - недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, док је Владимиру на терет стављено извршење кривичног дела - тешко дело против опште сигурности.

Миљанин ДНК пронађен на чаури

Током ванредног обраћања главног јавног тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду, откривено је да је ДНК траг Миљане Кецмановић пронађен на чаури која је нађена код врата у учионици историје где је 3. маја њен син усмртио девет вршњака и чувара школе.

За Миљану Кецмановић тужилаштво је предложило казну затвора у трајању од 2 године и 6 месеци.

Фото: З. Јовановић

 

 

Водио сина у стрељану

Како се наводи у оптужници, Владимир Кецмановић је осумњичен да је у периоду од годину дана пре трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" обучавао свог 13-годишњег сина да рукује ваздушним и ватреним оружјем, као и припадајућом муницијом, те да гађа у мете.

- Он га је, како се сумња, у три наврата водио у стрељачки клуб “Партизан Працтицал Схоотинг”, и у отворени простор у етно-село Гостољубље у Мионици, упркос чињеници да таква активност и обука очигледно не одговарају његовом узрасту - наводи се у саопштењу тужилаштва.

Владимир Кецмановић је свог сина најпре годину дана пре 3. маја 2023. године, у стрељачком клубу обучавао да рукује ваздушним оружјем, да гађа мете у облику концентричних кругова, како да стоји и дише, након чега је одобрио обуку за гађање из ватреног оружја – пиштоља марке “глок”, којој је присуствовао.

Два до три месеца касније у истом стрељачком клубу Владимир Кецмановић је сина обучавао да рукује, пуни оквир и гађа у силуете људи из пиштоља марке “чешка збројевка”, да би га 12. новембра 2022. године одвео у етно-село Гостољубље, где је дечак пуцао из ваздушног пиштоља у концентричне кругове.

- Потом је 11. априла ове године поново дете одвео у исти стрељачки клуб где је пуцало у мете из ватреног оружја, и то пиштоља марки “чешка збројевка” и “ругер”, за које он поседује одобрење надлежног органа за набављање и држање - наводи се у саопштењу.

Тужилаштво наводи да је дечак-убица 24. априла пронашао поменуто ватрено оружје и муницију које се, уместо у металном сефу са кључем, који је Владимир Кецмановић претходно набавио ради добијања дозволе надлежног органа, налазило у два пластична кофера која служе за пренос оружја, а не за његово безбедно смештање и чување, а ти кофери су се налазили у једном ранцу црне боје.

Током истраге је утврђено да је окривљени држао необезбеђено ватрено оружје у коферима за транспорт оружја и муниције, уместо у сефу који се налазио причвршћен за зид у ормару у ходнику, а који је претходно окривљени набавио ради испуњавања услова за безбедан смештај и чување оружја у циљу добијања одобрења надлежног органа за набављање и држање ватреног оружја.

Окривљени је на тај начин омогућио детету да дође у посед пиштоља, за које га је претходно обучавао да пуца у стрељачком клубу, и то пиштоља марки “чешка збројевка” и “ругер”, за чије је набављање и држање он поседовао одобрење надлежног органа.

Десет жртава пуцњаве у школи

Дечак-убица, ученик седмог разреда, тог 3. маја је ушетао у ОШ "Владислав Рибникар", затим је из очевог пиштоља убио чувара школе Драгана Влаховића, седам девојчица и једног дечака.

Ангелина Аћимовић је 15. маја у болници подлегла повредама у болници и преминула и тиме је број жртава ове незапамћене трагедије порастао на десет особа.

Фото: З. Јовановић

 

 

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".