Осим њима судиће се и власнику стрељане Ратку Ивановићу и инструктору пуцања Немањи Маринковићу, који су оптужени за давање лажног исказа.

Како сазнајемо могуће је да ће тужилаштво тражити да се суђење затвори за јавност. То ће највише зависити од става родитеља убијене деце, а према нашим информацијама једни су да за то да се искључи јавност, а други против. Браниоци Кецмановића су још раније рекли да нису за искључење јавности. Иако, буде оваквог предлога на почетку суђења, суд на крају одлучује дали ће га прихватити или не.

На данашњем суђењу Кецмановићи би требало да изнесу одбрану, као и друга двојица окривљених.

Костин отац је оптужен за тешко дело против опште сигурности, јер постоји сумња да је обучавао сина да рукује оружјем и да гађа мете у облику силуета људи. Сумња се и да је супротно Закону о оружју и муницији, уместо у металном сефу са кључем, два пиштоља, која је Коста узео, држао у два пластична кофера под шифром спакована у два ранца, који служе за пренос оружја, а не за безбедно чување.

Тужилаштво сматра да је отац тако омогућио детету да дође у посед два пиштоља, које је Коста "проваливши" шифру узео 1. маја и два дана чувао у ранцу, да би их 3. маја понео у школу.

Како се сумња, Владимир Кецмановић је свог сина годину дана раније у стрељачком клубу у Београду обучавао да рукује ваздушним оружјем, да гађа мете у облику концентричних кругова, како да стоји и дише, након чега је одобрио обуку за гађање из ватреног оружја и то пиштоља марке "глок", којој је и присуствовао. Сумња се и да је два до три месеца касније у истом стрељачком клубу обучавао сина да рукује, пуни оквир и гађа у силуете људи из пиштоља марке "чешка збројевка". Затим га је 12. новембра 2022. године одвео у етно-село Гостољубље, где је дечак пуцао из ваздушног пиштоља у концентричне кругове. Према оптужници четврти пут га је 11. априла 2023. године одвео у исти стрељачки клуб у Београду, где је Коста пуцао у мете из ватреног оружја и то пиштоља марки "чешка збројевка" и "ругер", за које отац поседује одобрење надлежног органа за набављање и држање.

Мајка Миљана Кецмановић оптужена је, јер је њен неспоран ДНК траг нађен на једној чаури код врата учионице за историју у којој је Коста пуцао у ђаке из свог оделења и наставницу. Против ње за ово кривично дело није вођена истрага, већ је непосредно оптужена, пошто је тужилаштво дошло до тог доказа у истрази против њеног супруга Владимира и искористило га.

Иначе ова оптужница је написана на 267 страна.

Владимир Кецмановић се од 3. маја прошле године налази у притвору, који му се продужава сваких месец или два дана, да не би у кратком временском периоду поновио кривично дело, јер се терети за дело за које је прописана казна затвора дужа од десет година и узнемирења јавности.

Мајка Миљана се брани са слободе, али је њој суд одредио меру забране прилажења, састајања или комуницирања са сином Костом, пошто је он предложен за сведока у поступку. Њени браниоци су навели да она ни до тада није могла да види сина, који се налази у дечијој психијатријској болници, већ је само неколико пута разговарала са њим телефоном и то у строго контролисаним условима.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".