Недовољно сна негативно утиче на наше здравље. Због превише обавеза и стреса често не можемо себи да приуштимо довољне количине сна, а последице се јављају касније -  као што су ослабљени имунитет, повећан ниво стреса, склоност дебљању...

Како бисте проверили да ли довољно спавате, један једноставан тест може да вам буде од користи. Све што вам треба су метална кашичица и тањир, а тест је најбоље да изведете послеподне, након посла и оброка. Легните на кревет и погледајте на сат да бисте утврдили кад сте тачно легли и почели са тестом.

Наместите се удобно и припремите удобну атмосферу за дремку. Кашичицу поставите у руку, а руку пустите да пада преко странице кревета. Испод руке, на поду, поставите тањир. Кад заспите, звук падања кашичице требаки би да вас пробуди. Одмах након буђења погледајте на сат и израчунајте након колико сте тачно заспали. Ако сте заспали за 5 минута и мање, то значи да вам сна озбиљно мањка.

Ако сте заспали у року од 10 минута, то је знак умерене депривације сна, што је заправо најчешћи случај данашњег доба те би требало узети више времена за одмор. А ако сте заспали након 15 минута, то значи да имате тек благо или уопште немате недостатак сна.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".