Жени (39) из Швајцарске, која је пет година покушавала да затрудни и коначно успела и родила, у болници у Данској је одузето дете одмах након порођаја.

Одузимању детета су претходиле несугласице између мајке и болничког особља.

Самохрана мајка је за све окривила бабицу која јој је приговорила због начина на који држи дете, а потом је пријавила због занемаривања детета.

Наиме, за разлику од Швајцарске, у Данској је неудатим женама допуштена вантелесна оплодња путем донације сперме. Због тога је жена у Данској пет година покушавала и на крају успела да затрудни. Када су се у седмом месецу трудноће појавиле компликације, лекари су се одлучили на хитан царски рез. Новорођенче је прве дане живота провело у инкубатору.

Како јављају швајцарски медији, медицинске сестре и бабице критиковале су породиљу због начина на који држи своју бебу и пријавиле опасно понашање.

Лекари специјализовани за случајеве злостављања и занемаривања деце пријавили су случај Управи за заштиту деце и одраслих (Кесб). Психијатар је објаснио да би мајка могла да има психичких проблема и да према ћерки готово да не показује емоције. Према судским документима доступним швајцарским медијима, власти су одузеле старатељство мајци. Беба је у почетку остала на делу за новорођенчад, а затим су је одвезли у дом.

Према писању Блика, 39-годишњакиња, којој је допуштено само једном недељно да посећује дете и то на сат и по под надзором, каже како није опасна за своје дете. Самохрана мајка објашњава да се не дрогира нити пије, а има помоћ сестре и родитеља. Психијатар, који је у име мајке саставио извештај, залаже се да се старатељство врати мајци.

– Општепозната је појава да мајка након трауматичног порођаја у почетку постане странац свом детету, тврди адвокат.

Швајцарски савезни суд ускоро ће се позабавити спором око старатељства. Мајка је дала изјаву за медије.

– Нехумано је да ми је одузето дете. За ситуацију је крива бабица. Била је непријатељски расположена према мени и критиковала је донацију сперме, говори мајка.

Надлежни, ипак, инсистирају на свом виђењу ствари: мајка тешко пружа адекватну бригу за бебу. То што добија подршку породице није довољно, објашњавају из Управе за заштиту деце Кесб који у основи делује у најбољем интересу деце.

(Фениx-магазин)