Марта је изузетно рано почела да показује жељу за учењем. У то време је женама било ограничено право на образовање, а средњошколско образовање је било резервисано углавном за мушкарце. Упркос томе, Марта није одустајала од тога да стекне формално образовање, а у томе је имала велику подршку породице, нарочито оца Нешка Петровића. Уписала је тако и завршила Прву српску гимназију у Новом Саду 1757. године. Много касније њен су пример су почеле следити и друге девојке.

Њена постигнућа су била револуционарна за то време, отварајући нове могућности и перспективе за остале девојке и жене у образовању. Њен успех је био инспирација за многе да се боре за своје право на образовање и да кроз знање остваре своје циљеве.

Марта Јорговић је била визионарка која је препознала снагу знања и образовања. Њен успех је био много више од пуке дипломе – био је симбол промене, једнакости и борбе за права жена.

Кроз свој пример, она је показала да се границе могу померати и препреке превазићи и да се снови могу остварити без обзира на родне стереотипе и друштвене препреке.

Марта је постала симбол еманципације и борбе за родну равноправност. Оставила је неизбрисив траг у српском друштву.

Фото: град Београд