Ако је судити према информацијама до којих су успели да дођу домаћи медији, да су њих двојица званични уговор о вези склопљен 2017. раскинули пре две године, фаворитизма – нема.

Како било, Атал и Сежурне, који су, кажу, остали у добрим односима, заједно ће радити на најважнијим питањима за будућност Француске. То није први пут да се нешто слично дешава на овдашњој политичкој сцени. Док је председник био Франсоа Оланд, министар екологије од 2014. до 2017. била је његова бивша супруга Сеголен Роајал с којом има четворо деце.

Фото: Танјуг/АП

 

Стефан Сежурне на нову функцију ступа с мандата европског посланика који је започео 2019. Он је од 2021. био председник посланичке групе "Обновимо Европу" у којој у ЕП заседају чланови Макронове странке "Препород" чији је генерални секретар на домаћој сцени постао годину дана касније.

Рођен је у Версају, у марту ће напунити 39 година, а до 2016. је, као и Атал, био члан социјалистичке партије, пре него што је пришао Макроновим центристима.

Фото: Танјуг/АП

 

Друго име које доста одзвања у медијској сфери је нова министарка културе Рашида Дати (58), дугогодишња председница париског 7. арондисмана, некадашња европска посланица (2009-2019) и бивша министарка правде (2007–2009) у време Николе Саркозија.

Против ње је још 2021. пренута истрага због сумње у корупцију и трговину утицајем, под оптужбом да је примила 900.000 евра од 2009. до 2011. да би лобирала за "Рено" у Европском парламенту. Неуспешно се 2020. кандидовала за градоначелницу Париза, од чега није одустала, а руковођење Градом светлости јој чини се остаје главна амбиција. Раније је оштро критиковала Макронову странку. Председник Републиканаца Ерик Сјоти је зажалио што је прихватила министарску функцију и саопштио да је искључена из странке.

Фото: Танјуг/АП

 

Карактеристика нове француске владе је скретање удесно. У кључним министарствима, од 14 министара осморо су десничари. То се објашњава чињеницом да се приближавају европски избори, па власт покушава да на овај начин ублажи претњу која стиже од странке Марин Ле Пен. С друге стране, међу до сада именованим мнистрима, постоји перфектни паритет са по 7 мушкараца и жена.

- Од вас очекујем резултате, још резултата и само резултате – поручио је јуче председник Макрон на првом сусрету с министрима, тражећи од њих солидарност, ефикасност и брзину, као и да олкашају живот грађанима.

Фото: Танјуг/АП

 

Стара гарда

Десеторо министара остају на истој функцији. Брино Ле Мер у домену економије и финансија, Жералд Дарманен на унутрашњим пословима, Ерик Дипон Морети као министар правде, Себастијан Лекорни армије, Марк Фено пољопривреде, Кристоф Беши еколошке транзиције, Силви Ретајо високог образовања, Орор Берже за равноправост и борбу против дискриминације, Приска Тевено ће уз задужење за препород демократије бити и портпарол владе, док је Амели Удера Кастера, у олимпијској години, добила можда и највеће задужење, уз портфељ спорта, још и образовање и омладину.

Међу новима, Мари Лебек ће бити задужена за односе са скупштином, док ће Катрин Вотрен бити министарка рада и здравља.

БОНУС ВИДЕО: