Омиљена руска салата која краси празничну трпезу оброк је у ком уживамо и данима после Нове године. Спремни смо да је једемо "од јутра до сутра", али мало ко размишља о правилном начину чувања и року трајања. Сви знамо да се руска салата прави од поврћа, мајонеза, шунке и јаја, а такав састав је лако кварљив.

Већина људи се често пита колико дуго руска салата може да стоји у фрижидеру, а да буде безбедна за јело. Без обзира на то, многи је једу и по пет дана заредом. Без обзира да ли је посна или мрсна, најбоље би било да је поједете у року од три дана. Такође, важно је да руску салату након узимања одмах вратите у фрижидер.

Уколико предуго остаје на топлом, постоји велика вероватноћа да ће се састојци ферментисати и покварити се. Једна од највећих грешака коју већина нас прави, јесте да чинију прекријемо фолијом. На тај начин омогућујемо микроорганизмима да уђу у посуду, па је најбоље да се руска салата чува у посуди са поклопцем.

Осим тога, многи саветују да је за руску салату идеална температура 4 степена Целзијуса. Подсетимо, стручњаци су неколико пута истицали штетан утицај коришћења фолије. Бактеријама је потребан ваздух да би се развијале. Неке бактерије попут стафилокока и Бациллус цереус, које изазивају болести које се преносе храном, производе токсине који се не уништавају високим температурама кувања. Алуминијумска фолија је за печење, а не за чување остатака хране.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".