Филм"Апсурдни експеримент" најављиван је као новитет, не само у продукцијском и технолошком, већ и у сценаријском смислу, који је на једном месту окупио великане српског глумишта и створио један сасвим нов жанр кинематографије. Глумачка екипа која је снимала је апсолутно фантастична, на челу са Небојшом Глоговцем и Срђаном Тодоровићем, а поред њих ту су и: Бранка Катић, Петар Божовиц, Милош Биковић, Гордан Кичић, Мирјана Карановић, Сергеј Трифуновић, Никола Ђурицко, Вук Костић и много других познатих имена српског глумишта.

Фото: АТА имагес

 

 

И све то не би било ништа необично да филм није најављен да ће се појавити 2015, а до дан-данас о њему нема ни трага ни гласа. У међувремену је Небојша Глоговац преминуо. Уколико би се неким чудом филм појавио, била би то још једна, на неки начин, последња глумачка бравура Глоговца. Подсетимо, када је славни глумац преминуо 2018. године у постпродукцији су били филмови „Јужни ветар“, "Заспанка за војнике“ и „Апсурдни експеримент“. Последњи од ова три филма никад се није нашао пред гледаоцима.

Филм је режирао млади режисер и сценариста, Бошко Илић, који је дуже време боравио у Америци, а дошао је у априлу 2014. у Београд да би снимио филм који је, како је тада најављено намењен америчком тржишту. Снимање се одвијало на различитим локацијама - у Савамали, на Новом Београду, гаражи испод Скупштине, а ове локације су успеле да дочарају драматичност која се прожима кроз цео филм. "Апсурдни експеримент" ("Тхе абсурд сцам") је трилер са двема причама, где први део чини прича о "Рајској превари", а други представља причу "Апсурдни експеримент". Ове две приче имају циљ да представе реалност и суровост данашњег времена кроз симболику и игру речи. Ликови, који се преплићу у ове две приче, са једне стране представљају апсурд друштва, који на различите начине покушава да оствари такозвану "савршену превару", где свако свакога вара зарад вишег циља, која представља вишу зараду, не марећи на жртве које морају да се због тога поднесу, а свако ко уради "експеримент", тј. жели да промени друштво на боље, бива избачен из система као црна овца друштва.

Фото: Профимедиа

 

 

Конципиран је као видео игрица, где свака карика у друштву, од највише до најниже, има своју улогу у стварању савршеног вида преваре, не знајуци ко-кога вара, а ко бива преварен. Како је тада најављивао редитељ, његов циљ је био да представи друштво које се заснива на неповерењу у данашње време, и да покаже да живимо у свету који је материјално богат, али емотивно врло сиромашан. Једна реплика у филму каже: "Много је људи да би свако био човек". Упркос помпезним најавама да ће постићи велики успех у Америци, глумци из филма не знају каква је судбина овог остварења.

"Немам никакве информације шта се десило са тим филмом, давно смо то снимали", каже Бранислав Лечић, један од глумаца у филму, а ни остала екипа која је учествовала у раду на овом остварењу, не зна зашто се филм никада није појавио. О овом филму говорила је недавно и Мирјана Карановић.

- Немам никакву информацију о филму већ дуже време. Све у вези са тим филмом је веома бизарно.Бићу искрена: сви који смо радили на том филму, сви глумци, цела екипа - радили смо то искључиво због добрих хонорара. Сценарио је за мене и за остале био потпуно неразумљив у смислу о чему се ради, ста се дешава, ко су ти ликови.Појавио се један млад и згодан дечко који се представио као продуцент и финансијер тог филма. Не сећам се његовог имена, али се сећам да је био менаџер неком познатом спортисти (бивши менаџер у то време). Не знам како га је тај прилично аутистични и бизаран млади редитељ, који није ни завршио неку школу за режију (мислим да се бавио фотографијом), убедио да финансира филм. Мислим да је, колико се сећам шта ми је причао, веровао да ће филм зарадити много пара у Америци. Покушала сам да изразим своју сумњу у то, али он ми није веровао, тако да сам одустала. Поменути менаџер је анимирао Глоговца, а онда је Глоги позвао све нас и ми смо сви пристали. Снимање је било исто бизарно. Стајали смо у неким чудним објектима изграђеним у хали, у скоро тоталном мраку и говорили реченице, а неки пут се сасвим споро кретали. Ништа ми није било јасно, као ни било коме другом, али смо изгурали то. Ја сам једва чекала да се све то заврши и да идем кући - истакла је славна глумица пре три године за "Ноизз".

Фото: АТА имагес

 

 

Бранка Катић се тада, након каријере у иностранству, вратила у Београд да сними ово остварење. Редитеља филма, коме је ово једино остварење, није било могуће добити, али како незванично сазнаје Блиц, он наводно није био задовољан како је монтиран филм, па због тога није била премијера у јесен 2015, како је прво било најављено, а тај рок се стално померао, па је почела корона....

- Играла сам сестру главног јунака. Сценарио је био веома специфичан, потпуно другачији од свега што сам до сада радила и као такав побудио је моју радозналост. Нисмо имали права имена до онога што нам је била функција у причи. Тај сценарио, а надам се и филм, имаће снажан ауторски печат. Ово је први филм Бошка Илића, али је било заиста фасцинантно колико је тај млади редитељ имао истанчану визију, и до каквих детаља је ишао у прављењу тог стилизованог света - изјавила је тада за "Блиц".

На интернету не постоји много информација о судбини филма, оно што може да заголица машту је трејлер из 2015, али према штурим информацијама које се појављују на појединим сајтовима, види се да неко ажурира годину премијере, па тако на пример на Википедији стоји да ће премијера бити 2023. године. Било би лепо, ако ни због чега другог, макар због Небојше Глоговца.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: