Милатовић истиче да ће све то зависити од постојања политичке воље и знања доносилаца одлука.

"Ја сам оптимиста и мислим да су управо сви ови кораци које сам навео врло реални. Мислим да су неки од њих већ предузети или се предузимају. Управо из тог разлога сам и поздравио фокус буџета на изградњу друге деонице ауто-пута. Овде је тренутно само питање следећег, постојања политичке воље, постојања политичког капацитета да изнесете ове реформске подухвате и постојање знања од стране доносилаца одлука да управо ураде све ове кораке на један добар начин како би земља дошла до циља”, рекао је Милатовић за РТЦГ.

Он је навео да је у процесу ЕУ интеграција пуно времена изгубљено, и да грађани и привреда трпе штету због тога што Црна Гора није део Уније. Подсетио је на изјаве да би Црна Гора могла до 2026. године да завши преговоре а да се чланство деси до 2028. године. 

Председница Европске комисије Урусла фон дер Лајен, како је рекао, и сама је навела да Црна Гора може да буде "успешна прича". 

"Још је додатно већа одговрност на нама да убрзамо европски пут и да до 2026. године урадимо оно што је до нас. Неки важни кораци на том путу су већ направљени, изабран је седми судија Уставног суда, добили смо Судски савет након више година у пуном саставу, добићемо врховног државног тужиоца и све то је добро дочекано у Бриселу. Ми треба да завршимо наше обавезе како бисмо 2028. године постали пуноправна чланица. То јесте амбициозан чин, али њему треба да стремимо као друштво", казао је шеф црногорске државе.  

Заложио се за наставак правосудних реформи и наставак борбе против криминала и корупције. Каже да је селективна правда оно што је у ранијем периоду највише тиштило грађане Црне Горе. Милатовић сматра да је потребна већа дистрибуција правде. 

"Потребни су нам часни људи, људи од интегритета који ће се борити за правду у Црној Гори. То у претходном периоду није био случај, јер смо имали људе који су наше правосуђе држали у једном неправедном статусу", казао је Милатовић.