Марти, бивши швајцарски сенатор и тужилац, био је болестан неколико месеци, пренела је швајцарски РСИ.

Коријере дел Тићино наводи да је Марти боловао од рака и да је преминуо у свом дому у Фескођи, након што му се последњих дана нагло погоршало здравствено стање.

Марти је 2010. године објавио извештај о сумњама на трговину органима на КиМ и "жутој кући" у Албанији, у које су били умешани високорангирани припадници тзв. ОВК, преноси Свис инфо.

Фото архива ВН

 

На основу тог извештаја основана су Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво у Хагу, на налази из извештаја коришћени су за подизање оптужнице против бившег предсдника привремених приштинских институција Хашима Тачија, подсећа швајцарски СРФ.

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је у јануару 2011. године Мартијев извештај и резолуцију о трговини људским органима на КиМ, којим се позива на међународну истрагу ових оптужби.

Марти је изабран за члана Парламентарне скупштине Савета Европе 1999. године, а председавајао је Одбором за правна питања и људска права од 2005. до 2008. године.

У име одбора, истраживао је тајне затворе ЦИА-е у Европи, а 2006. године је објавио извештај у којем је навео да је 14 земаља било у дослуху са САД у "пауковој мрежи" кршења људских рпава.

Марти је рекао да су друге земље, укључујуц́и Швајцарску, биле активно или пасивно укључене у притварање или трансфер непознатих особа.

Рођен је у јужном италијанском кантону Тицино, где је служио као заменик јавног тужиоца, а потом и јавни тужилац од 1975. до 1989. године. Био је члан владе кантона Тицино од 1989. до 1995. године.

Из његове странке навели су на друштвеној мрежи X да су "са великом тугом" сазнали за смрт Мартија и изразили најдубље саучешће његовој породици.

БОНУС ВИДЕО: