Најмање 160 особа је погинуло, а више од 300 људи је рањено, у најновијим сукобима наоружаних банди хришћанских пољопривредника и муслиманских номадских сточара у више села унутар савезне државе Плато, у централном делу Нигерије.

Наизменични напади су започели у недељу, а борбе настављене и у уторак ујутру, због чега локалне власти наводе да ће број жртава вероватно расти, док нигеријски медији преносе да у поједним местима и даље одјекују рафали.

Војска је распоређена по селима и околним градовима, а део становника погођених места напустио је куће због страха да ће се нападачи вратити.

Маркус Аморуду, из села Мушу, рекао је да је он, као и већина комшија, спавао када су се чули први пуцњи.

- Уплашили смо се, овај пут нисмо очекивали напад. Неколико људи је отето, има рањених, мртвих, заробљених - рекао је Аморуду, а преноси Гардијан.

Најновији сукоби су најсмртоноснији још од маја 2023. године, када је убијено више од 100 људи.

Напад планиран

Власти су саопштиле да су напади, како кажу, локалних банди очигледно били планирани и координисани и да је у сукобима погођено више од 20 различитих заједница у етнички и верски разноврсном подручју.

Плато се налази у централном делу Нигерије, на линији раздвајања између претежно муслиманског севера и већински хришћанског југа.

Представници нигеријског огранка Црвеног крста известили су да је најмање 100 погинулих у региону Бокос, а да су борбе настављене и у селима око области Баркин Лади, где је до сада идентификовано више од 50 жртава.

Сукоби учестали

Тензије између локалног становништва – махом сточара, фармера и пољопривредника – честе су због борби око пољопривредног земљишта.

Надметање за природне ресурсе појачано је наглим порастом становништва у Нигерији, али и климатским променама.

Насиље је учестало од јануара 2018, а само у тој години, више од 150.000 становника морало је привремено да напусти домове због сукоба.

У раздобљу од 2010. до 2020. године у сукобима је страдало више од 15.000 људи, према подацима Афричког центра за стратешке студије, који је ситуацију описао као "највећу безбедносну кризу у историји земље". 

Нигерија – безбедносни изазови највеће економије Африке

Северозападни и централни део Нигерије већ дуго је под терором бандитских милиција које делују из база дубоко у шумама и упадају у села да би пљачкале и киднаповале становнике ради откупа.

Уједно, Нигерија се скоро деценију и по суочава са насиљем џихадиста на североистоку земље.

Од 2009, у сукобима организације Боко харам и ривала повезаних са Исламском државом, убијене су десетине хиљада људи, а два милиона грађана је напустило домове. 

Амнести интернешенел је, у реакцији на најновије сукобе номада и фармера, оптужио нигеријску владу да ништа није урадила како би спречила даље насиље.

Председник Нигерије Бола Ахмед Тинубу је у свом мајском инаугурационом говору обећао да ће обезбедити инвестиције које би омогућиле да се најмногољуднија земља Африке, уједно и њена највећа економија, ухвати у коштац са безбедносним изазовима.

Амнести је обећања нигеријског председника описао као "празна". 

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: