И поред тога што не очекује, како је рекла, да њена жалба буде усвојена, Дунцова (40) је оценила да јој је неправедно забрањено да учествује на изборима на којима је фаворит садашњи председник Владимир Путин, који је на власти - било као премијер, било као председник, више од 20 година, преноси Ројтерс.

Она је истакла да тиме што јој није дозвољено да се кандидује, Русија младе људе у земљи ''лишава начина да изразе своје ставове у оквиру строго контролисаног политичког система'', што ризикује да изазове апатију или чак бојкот избора у мају.

- Имам осећај да се чисти терен. Властима пре свега не иде на руку то што нико неће остати на листи, на листи кандидата остаће само људи старији од 70 година. Где су ту представници младих? Где су представници људи који желе да говоре о миру, о демократским вредностима, о реформама, о поверењу у институције власти? - рекла је Дунцова.

Фото: Танјуг/АП

 

Чланови централне изборне комисије једногласно су гласали за одбијање њене кандидатуре, наводећи "бројне неправилности" у документима које је поднела заједно с кандидатуром.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков није поменуо Дунцову по имену током данашњег обраћања медијима, али је рекао да устав дозвољава људима са политичким амбицијама да се кандидују за председника ако за то испуњавају законске критеријуме.

Фото: Профимедиа

 

БОНУС ВИДЕО: