Зима је званично почела у петак 22. децембра, а почетак овог годишњег доба донео је Србији прави временски ролеркостер. Тренутно имамо мини пролеће, а ускоро стиже хладни фронт који ће у првим данима јануара донети дебели минус, а како кажу метеоролози снег је могућ крајем децембра.

- Почетак зиме вероватно без раног налета хладноће. Док би почетак озбиљне зиме требало да уследи негде око треће декаде децембра - , каже Марко Чубрило, метеоролог у својој дугорочној прогнози за зиму 2023/24. Како каже Ђорђе Ђурић, сам почетак зиме донео је углавном натпросечно топло време.

- Снега није било у нижим пределима, осим пролазно у ноћи ка суботи на југу Србије. Када је реч о планинским пределима, ако изузмемо петак и суботу, не очекују се неке озбиљније снежне падавине, чак би се постојећи покривач до краја године смањио и задржао само на највишим планинама - , наводи он.

Иван Ристић, метеоролог, каже да ће после кише, у Београд од понедељка стићи "мини пролеће" са температурама између 10 и 15 степени, у деловима града где буде магле температура ће бити нижа, у вишим деловима града без магле виша. Према његовим речима, од 24. децембра ће се време у Београду стабилизовати и биће топлије. Тај период ће потрајати око пет дана, а затим ће постепено време да се мења.

- Релативно топло време за ово доба године може да се очекује до 29. децембра, а тог дана у Београд долази постепено захлађење и пад температуре. Чак и Нова година има услова за снег. Најкасније до Божића, почетком јануара ће доћи до јачег захлађења, стићи ће хладни талас - , говорио је Ристић.

Викенд је Србији донео мало топлије време, нарочито недеља, када је време сунчаније него претходних дана, јутарња температура од 0 до 7, а највиша дневна од 12 до 17 степени. "У Србији ће данас бити умерено до потпуно облачно, суво и топлије, а током дана се очекује постепено разведравање па се после подне у већини места очекују дужи сунчани интервали", наводи Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

Према прогнози РХМЗ-а, слаба киша се очекује само још ујутру и пре подне у Банату, Браничевском округу и на истоку Србије. Ветар слаб и умерен, западни и југозападни, на истоку јак северозападни. Према изгледима времена за наредних седам дана, до недеље 31. децембра, током целог периода ујутру по котлинама и речним долинама магла, а дању суво са сунчаним периодима и дневном температуром знатно изнад просека за овај период године, осим у нижим пределима где се магла дуже задржи.

Крајем седмице следи постепени пад температуре ваздуха, али и даље се не очекује оно право зимско захлађење са снегом. Метеоролог Ристић је рекао да од 29. децембра стижу облаци са запада, поново ће бити услова за кишу и са даљим падом температуре, и око Нове године, или одмах после дочека, биће услова и за снег у нижим пределима, у Београду.

- Дакле, из пролећа ћемо прећи у праву зиму. Зимско време пратиће и снег. Важно је споменути да глобално на планети долази до стратосферног загревања, и то почиње баш за Нову годину и указује на то да ће доћи поново до цепања поларног вртлога и до продора хладног ваздуха далеко на југ - , каже метеоролог.

Иван Ристић својевремено је напоменуо да постоји могућност да се до краја децембра настави тренд са више падавина, али и снега. "Јутарње температуре ће бити од -3 до +3 степена, а највише дневне од 2 до 7 степени Целзијуса. У данима са снежним покривачем и ведрим ноћима очекује се слаб и умерен мраз од -10 до -5 степени и максималном температуром ваздуха од око 0 степени Целзијуса", рекао је он својевремено.

Марко Чубрило напомиње да јак поларни вртлог најчешће подразумева блажу зиму, док би зима била јача да је вртлог слабијег интензитета. - Сигнал да се лето на северној полулопти ближи крају је и почетак образовања стратосферног поларног вртлога. Јак поларни вртлог најчешће доноси блаже варијанте зиме јер "закључа" хладноћу на поларним областима. Међутим, зима над Европом последица је комбинација много фактора који онда дају крајњи сигнал. Тај сплет фактора се назива телеконекција - , указао је својевремено Чубрило.

 

 

Све нас занима какво ће време бити почетком јануара, а према неким метеоролошким наводима, постепено захлађење уследило би након 3. јануара. За јануар стоји сигнал за знатно више праве зиме у односу на децембар, наводи у прогнози времена Марко Чубрило.

- Генерално за јануар стоји сигнал за знатно више праве зиме у односу на децембар и то би се уклапало у дугорочну прогнозу. Ипак, како су то само општи параметри треба сачекати и видети у ком смеру ће се за неких десетак дана кретати синоптика - , подвлачи Чубрило.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: