Време празника, богате трпезе, разнолике хране и јела. Једемо све и свашта, чак и намирнице које стварају непријатан мирис. Да ли знате која храна ствара непријатне мирисе у устима, а које их неутралишу? Др Верослава Станковић, специјалиста исхране здравих и болесних, гостујући у РТС ординацији олакшала је свима и открила које намирнице које остављају непријатан задах:

  • бели, црни лук и празилук
  • купус и прокељ
  • беланце
  • скуша
  • рибље уље
  • кикирики
  • кафа
  • алкохолна пића
  • слаткиши после обилног оброка
  • доста угљених хидрата за доручак

Доста људи обожава лук и не може да замисли јело без њега. Како најбоље да припемите бели, црни лук и празилук како би оставили што мање мириса?

- Опште је познато да термичком обрадом, без обзира на количину која се ставља у готову храну, не доводи до појаве мириса, значи потпуно термички обрађен, куван, динстан, запечен неће оставити такве мирисе. Опште познато је да у ствари све врсте лука имају етерична уља и онда се излучују путем коже, значи можемо ми да једемо после да неутралишемо мирисе, наша кожа и путем плућа се елиминишу, тако да док се потпуно та етерична уља не елиминишу, нећемо ни мирис белог лука, црног, празилука нећемо да елиминишемо - , објаснила је проф. др Верослава Станковић.

Протеини

- Протеини доводе до појачаног лучења желудачне киселине и активирају ту желудачну пумпу и на тај начин, у ствари, због саме велике количине хлороводоничне киселине долази до непријатног мириса. Увек треба јести још нешто уз беланце да не би дошло до непријатног мириса. Не купус салату, може парче интегралног хлеба које ће упити то или двопек, још најбоље, тако да у том тренутку онда неће доћи до непријатног мириса - , објаснила је проф. Станковић.

Алкохолна пића

- На пример, ракија од шљиве, шљивова ракија. Онда су то различита вина, црвено вино хоће да створи велики задах, међутим, умерена количина апсолутно неће изазвати ништа, колико може да изазове, у ствари, велика количина алкохола и знамо како се алкохол метаболише, у ствари, нема испаравања путем уста, него путем, опет, коже и значи испарава кожа. Метаболише се прво у плућима, па онда у јетри, када већ дође до метаболисања у јетри, онда не осећа се ништа. Али, прво мирише кожа, као и код белог лука - , објаснила је проф. др Станковић.

Слаткиши

Уколико неко поједе торту или нешто од слаткиша после обилног оброка, имаће непријатан задах.

- Сезона слава је и генерално је то да се после оброка поједе неки слаткиш, десерт или се поједе воће - то је неправилно - , нагласила је докторка.

Храна за доручак

- Екстремно масне намирнице и угљене хидрате, велику количину угљених хидрата. Може да се узме јогурт, кефир, кисело млеко или ко воли, може чак и шоља слатког млека да се узме, парче интегралног хлеба и уз то може да се узме јаје, сир, значи кад се користи уз хлеб, сасвим довољно и зелена салата, на пример - , истакла је специјалисткиња исхране здравих и болесних.

Намирнице које неутралишу непријатан задах:

  • кокосово уље
  • маслиново уље
  • уље каранфилића
  • лимунада
  • млеко
  • чај од нане
  • жалфија
  • зелена салата
  • першун
  • цимет
  • сода бикарбона

Сода бикарбона може да се користи тако што се пола кашичице промеша у чаши воде, па се испере и пљуне.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: