Адем Мехмедовић је млади пијаниста из Новог Пазара који је одувек веровао да вреди следити снове. Он је после завршених студија на Академији уметности у Новом Саду, схватио да образовање које је стекао у Србији није довољно, па се школовао на чувеном Берклију у Сједињеним Америчким државама. Сада му је циљ да се стационира у Швајцарској која је прави рај за младе уметнике. Мехмедовић је сарађивао са бројним личностима, а тек следи да се оствари сарадња са Милошем Биковићем. Млади музичар је за наш Нпортал портал поделио своје  искуство када је реч о стваралашту у Србији и иностранству. 

У ком тренутку се родио пијаниста у теби? Са којом другом уметношћу би могао да се бавиш?

Још као дечак, када сам био у основној школи, кренуо сам да свирам клавијатуре са старијим братом у бенду. То су били први тренуци када сам осетио ванземаљску страст према музици и према диркама клавира. Од тог момента сам засигурно знао да се морам бавити извођачком уметношћу и да морам бити пијаниста како бих имао срећан и испуњен живот. 

 Колико је било тешко истрајати на музичком путу? Са којим препрекама се сусрећеш?

Као што је сваки почетак тежак, тако је мени било тешко на почетку каријере да се из Новог Пазара изградим као професионални пијаниста класичне музике. Али пошто сам одувек имао челичну вољу и истрајност да успем, брзо сам усвојио све добре навике неопходне за успешног музичара: упорност, самодисциплина, пожртвованост, посвећеност, одговорност итд...Тренутно се суочавам са финасијским проблемима јер класична, џез и остала уметнички вредна музика се премало цени на Балкану. Тако да ја, како бих постао светски успешан у овоме морам бити веома мудар и морам знати и ту бусинесс страну музичке професије. Да сам рођен у прошлом веку мој једини посао би било да седим и да свирам али данашње време је тако да ја мени то није довољно те морам саам себи бити и менаџер и бизнисмен и мотиватор и пријатељ.

 Како су те прихватили људи из родног Пазара сада када већ постајеш значајан део јавности?

 Људи из Новог Пазара су ме увек подржавали на мом путу. Ја сам дечко из града и новопазарци су се увек поносили мојим постигнућима, поготово када се мој успех почео ширити и на интернационалном нивоу.

 Када се јавила потреба да се школујеш ван Србије?

Када сам завршио основне и мастер студије клавира на Академији Уметности у Новом Саду где сам и радио као асистент, схватио сам да ми за даље моје усавршавање Србија више није довољна те да морам отићи у свет да бих постигао све своје циљеве и да бих изградио име на светском нивоу.

 Које си награде освојио и шта тије план за будућност?

Само неке од награда су:

Специјална награда на Међународном такмичењу младих пијаниста "Неигауз" у Кијеву, Украјина;

Награда лауреата (победник целог такмичења) на Међународном пијанистичком такмичењу млади виртуози "СИРМИУМ";

Награда публике на ВИИ међународном џез такмичењу у Бостону (САД);

Награда публике на такмичењу за писање песама "РеВибе" Берклее у Валенсији (Шпанија);

Прва награда на ВИИ међународном такмичењу младих пијаниста у Нишу (Србија);

Прва награда на такмичењу "Љубица Марић"у Крагујевцу (Србија).

А план ми је да упишем докторске студије у Цириху у Швајцарској на тему "употреба музичке технологије у сврху класичне музике" , да наставим да наступам по свету као концертни извођач, и да једног дана оснујем свој музички студио и своју музичку академију .

Животни мото?

Мој мото је да се никад не кајем ни зашта. Да гледам само напред. Да се ничег не плашим. И да је свака животна ситуација прилика да напредујем, било да је то нешто добро, или на прву лопту лоше. (јер је то што је на прву лопту лоше - на крају увек благодат или огромна лекција)

Како је изгледала сарадња са познатим глумцем Милошем Биковићем?

Милош и ја сарађујемо већ  седам, осам година. Упознали смо се у Дрвенграду код Кустурице на "БОЉСОЈ' фестивалу класичне музике и филма. Након тога када сам као један од 10 најбољих музичара у свету примљен на Берклее Цоллеге оф Мусиц, Милош ми је промоцијски помогао у кампањи за прикупљање средстава за плаћање школарине. Након тога сам урадио соундтрацк за "Јужни Ветар 2" , филм у коме он игра главну улогу. Пре месец дана Милош је основао фондацију са циљем да помогне младим перспективним људима па сам ја подржао тај догађај својим концертом у Швајцарској. Сада планирамо као дуо (клавир и вокал) да одрадимо једну турнеју по Русији у току сл године. А упоредо с тим, Милош ће ми помоћи око реализације мојих нових албума.

 Шта можемо да очекујемо од твојих албума?

- За сада сам издао 2 албума оригиналне музике:
АЛБУМ 1 "Ред Сноw" - оригинална клавирска музика 
АЛБУМ 2 "Мy Трибес" - традиционалне балканске севдалинке у џез стилу
- а сада паралелно радим на издавању следећих албума:
АЛБУМ 3 - клавирски репертоар класичне музике 
АЛБУМ 4 - оригинална фјужн џез музика (комбинација нео соула, Р&Б, Ло-Фи) (у аранжману за бенд)
АЛБУМ 5 - збирка традиционалних балканских напева стилизованих као класична музика (у аранжману за соло клавир)
АЛБУМ 6 - употреба музичке технологије и музичке продукције у служби класичне музике (овај албум би ми и био тема за докторске ПхД студије)
АЛБУМ 7 - оригиналне песме (у Р&Б и Трап стилу)

 По чему се разликује стваралачки живот ван Србије?

Бављење музиком је врло специфична професије и доста зависи од територије на којој се налазимо и времена у којем живимо. Ја у Н.Пазару немам перспективо да напредујем и да зарађујем од свог знања и умећа, док на западу имам велику перспективу. Класична музика и џез музика је и настала на западу тако да овде једино и могу да опстсанем у животу као уметник.

 Ко ти је од познатих музичара био подршка, а ко ти је упутио критике? Како критика утиче на тебе?

Мене су генерално у каријери и спасиле критике а не похвале. И углавном сви моји ментори и људи који су желели да ме виде као светски успешног су ми више помогли немилосрдним критикама а мање похвалама. Тигран Хамасyан, Алфредо Родригуез, Лаyтх Сидиq, Перицо Самбеат, Кемал Гекиц, Yури Кот, Yевгенy Стародубтсев, Аир Вицаксон, Yури Розум, Валерy Сигалевитцх, Јацqуес Роувиер, Злата Цоциева, Мунир Хоссн и многи други познати музичари су ми највише преко тих професионалних критика дали крила за мој даљи успех.

 Како се данас у свету, а како на Балкану вреднује таленат?

Таленат је свакако битан, али није пресудан у постизању светског успеха. 10% је ствар талента, а осталих 90% је континуитет у раду. Тако је на Балкану, тако је и свугде у свету. С тим што је у свету и много теже достићи праве циљеве због огромне конкуренције. Ово су нпр. ствари које мене јако добро мотивишу јер волим здраву конкуренцију око себе и волим када имам простора за даљи напредак.

Са ким би волео да сарађујеш у будућности?

Пошто је моје стваралаштво јако разнолико у смислу музичких жанрова, волео бих да сарађујем прво са познатим оркестрима класичне музике као што су Метрополе Оркест (Амстердам); Холлywоод Сyмпхонy Орцхестра; Неw Yорк Пхилхармониц Орцхестра ; али такође бих волео да сарађујем са познатим бубњаром и продуцентом Yуссеф Даyес ; даље са познатом певачицом Х.Е.Р ; даље са познатим фусион јазз бендом Снаркy Пуппy ; са нашом познатом певачицом Амиром Медуњанин ; и са нашом познатом певачицом Сенидах .

БОНУС ВИДЕО: