Листић за наградну игру за нови аутомобил марке "шевролет" из 1959. године, кредитне картице без магнетне траке, црно-беле породичне фотографије, све скривено иза зида купатила у Плаза театру, нетакнуто деценијама

Овако је било све док 65 година касније извођачи радова нису открили скривени простор иза срушеног зида у купатилу током реновирања. Под брдом прашине, у некадашњем орману, лежао је бордо новчаник, пропао од стајања и замрзнут у времену. Тог је тренутка власник Плаза театра Крис Ескобар рекао да је одлучан да врати новчаник породици.

- То је био портал у прошлост - рекао је Ескобар за ЦНН.

- И онда када схватимо да то недостаје овој породици стварних људи који су живели у овом крају пре 65 година, падне вам на памет да бисмо могли да их пронађемо.

Позориште Плаза, најстарији биоскоп у Атланти и културно обележје, дом је свакојаких антиквитета. Ескобар је рекао да су пронашли старе изложбене кокице са натписима, боце жестоког пића које више није у моди.

Међутим, пронаћи овај новчаник који нико није видео више од пола века било је другачије, рекао је. Новчаник је био "пун историје", рекао је Ескобар, што му је дало добру полазну тачку да пронађе породицу којој он припада.

Потрага га је одвела до власника који је био извесни мушкарац по имену Флои Калбрет, бар ако је судећи по лиценци у новчанику. Али Ескобар је тада наишао на свој први проблем - жене су у то време често називане именом свог мужа, тако да је претраживање Калбретовог имена дало мало резултата. Ескобар је тада регрутовао своју жену Никол, коју назива „интернет детективом“, да пронађе власника новчаника.

Успела је да пронађе некролог Роја Калбрета - супруга од Флои. То их је даље водило низ "зечју рупу" деце и унука док нису наишли на веб локацију за "Куп Калбрет", добротворни голф турнир за непрофитну организацију за церебралну парализу коју заправо држи ова породица.

Тада су могли да прате породичну линију све до ћерке Калбретових, Тее Чемберлен.

„Већ осећам да је привилегија бити у могућности да надгледам и управљам овим историјским простором“, рекао је Ескобар. „Али да буквално вратим породичну историју. То је такав дар." Чемберлен је рекла да је њена мајка описана као "лепа као Мирна Лој".

Она се присетила да су деца из комшилука говорила да је гледати њену мајку више него забавно „Волим Луси“.

Калбрет је такође била веома укључена у заједницу, предавала је у недељној школи и била је укључена у баштенски клуб, рекла је њена ћерка, као и у свом непрофитном раду за помоћ особама са церебралном парализом.

Чемберлен је чак пронашла неке од својих ствари у новчанику: неколико картица осигурања и обавештење о прегледу код лекара.

Сада има 71 годину, а имала је само 6 година када је њена мама изгубила новчаник. Дрангулије у новчанику несумњиво су биле од њене мајке, рекла је Чемберлен.

Могла је јасно да замисли Калбрета како се нада да ће освојити ту Цхевролет томболу или сакрити њене картице за куповину.

„Било је прилично дирљиво“, рекла је Теа Чемберлен и додала да се вратила поплава сећања.

Наиме, Калбретови су се окупили у новембру да преузму новчаник и поновно се окупе.

„Имали смо децу, унуке и праунуке међу нама“, рекао је Ескобар.

"Дакле, неколико генерација Калбрета је било тамо како би повратили овај изгубљени део породичне историје", додао је.

Чемберлен је посматрала како двоје њених унука, од седам и пет година, пажљиво прегледавају рачуне и слике, питајући своје родитеље о његовој историји. „Знали су да је то нешто што треба ценити, да је ово био посебан тренутак", рекла је.

(Курир.рс/ЦНН)

БОНУС ВИДЕО: