У Србији владају вируси који изазивају температуру, кашаљ, кијање, а лекари истичу да се пораст броја заражених очекује у периоду славља уочи празника. Стручњаци упозоравају да посебно поведемо рачуна како не бисмо дали или добили неку респираторну инфекцију која може да нас прикује за кревет, али и изазове озбиљније компликације.

Према последњем извештају Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", у нашој земљи је, на основу података из популационог надзора над грипом, пријављено 9.150 случајева обољења сличних грипу. У односу на седмицу која је претходила овом извештају, то је 353 случаја више. Како за "Блиц" потврђују лекари и епидемиолози, тек нас чека повећање броја оболелих од грипа, али и других вирусних инфекција међу којима је и респираторни синцицијални вирус (РСВ), корона, као и велики кашаљ који је заправо бактеријска инфекција.

Епидемиолошка ситуација неповољна, биће још горе

Епидемиолог суботичког Завода за јавно здравље др Небојша Бохуцки наводи да епидемиолошка ситуација може да се окарактерише као неповољна, а када говоримо о прогнози, укратко може бити само још гора. "Празници и прославе који су пред нама, када су блиски контакти готово неизбежни, ситуације су када се преношење вирусних инфекција јако тешко може контролисати. Ако говоримо о грипу, традиционално имамо ситуацију да је врхунац негде у јануару и фебруару. Блажа клиничка слика и чињеница да не постоје никакве мере заштите говоре о томе да може неконтролисано да се шири", објашњава др Бохуцки.

Како додаје, све врсте вироза ће бити у порасту, али може се очекивати и ширење великог кашља који је бактеријска инфекција. "Када имате прославе као ове које су пред нама, то уједно значи и велики број људи на малом простору. Чак и када су у питању окупљања на отвореном, блиски контакти са већим бројем људи је неизбежан и зато долази до повећаног преноса инфекција", додаје саговорник "Блица".

Микроорганизми опстају у нама

Уколико говоримо о томе како се тренутне временске прилике одражавају на наше здравље, др Бохуцки објашњава да је погрешно схватање да ће се "микроорганизми смрзнути" ако је велика зима, односно температуре ниске. "Важно је да схватимо да микроорганизми опстају у нама, ми смо њихови резервоари, колико год да је напољу хладно или топло. Вируси и бактерије се и те како шире, а оно што може да допринесе, ако говоримо о времену, јесте чињеница да неретко можемо лоше да проценимо како да се обучемо, па онда кажемо како смо се прехладили. Ипак, те прехладе, како их зовемо, уопште не треба потцењивати", објашњава епидемиолог суботичког Завода за јавно здравље.

Према његовим речима, од обичне "прехладе" до развитка бактеријске инфекције која може лако напасти плућа, веома је кратак пут. Зато се саветује да се и са блажим симптомима остане код куће, како бисмо што пре оздравили, али и заштитили друге. У свему томе, највећи проблем види у томе што је клиничка слика код поменутих вируса, па чак и короне, све блажа и људи се осећају слободни да је прегурају "на ногама".

Како да се сачувате од налета вируса

"Ако говоримо о саветима како да заштитимо себе и друге од великог броја инфекција, на првом месту је маска. Дошли смо за кратко време до екстрема - од тога да је срамота да маску не носимо, до тога да се стидимо да је носимо, а маска јесте број један заштита. Она је веома ефикасно средство у заштити. Па ако баш не можемо да останемо код куће када смо болесни и принуђени смо да изађемо напоље, основна одговорност је да ставимо маску", саветује епидемиолог др Небојша Бохуцки и додаје:

"Друга јако битна ствар је да перемо руке. Ова мера је готово једнако делотворна, нарочито сада у периоду празника када се рукујемо са великим бројем људи. Трећи савет је чешће проветравање просторија у којима боравимо. Такође, када смо напољу морамо се добро обући, а веома је важно и да довољно спавамо, јер је недостатак сна стрес за организам. Морамо се и разноврсно и добро хранити, а витамине узимати из природних извора, а не суплемената. Када говоримо о грипу, онда је свакако најбоља заштита вакцинација", саветује епидемиолог др Небојша Бохуцки.

Када је реч о респираторним инфекцијама, сваким даном их је више и оне пуне чекаонице домова здравља. "Вируси ће долазити заједно, а док је велики кашаљ бактеријска инфекција која озбиљно погађа најмлађе са симптомима који умеју да трају и до 60 дана, грип типа АХ1 и АХ3 као и респираторни синцицијални вирус (РСВ) праве озбиљне проблеме одраслима, пре свега старијим суграђанима и хроничним болесницима", објашњава директор Дома здравља Палилула, др Александар Стојановић.

Неопходно је, додаје, имати редован сан, више шетати, водити рачуна о терапији уколико постоји, јер ко има неку болест, његов имуни систем је увек ровит. "На симптоме попут температуре треба реаговати одмах. Ако не одете код лекара, онда већ првог дана позовите лекара, саопштите симптоме, питајте за савет. Најгоре је узимати терапију на своју руку. Најугроженији су свакако старији грађани, јер како кажу: 'До 50-те те чува Бог, а од 50-те се ти чуваш њега'", закључује др Стојановић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".