Недавно су француски истражитељи пронашли су Алеса, који сада има 17 година, у близини Тулуза након што је побегао из "духовне заједнице". Истражитељи верују да је Алекс побегао из руралне заједнице која живи у подножју Пиренеја, пренеле су новине Стандард Ивнинг.

Алекс је 2017. боравио у Шпанији на једнонедељном одмору с мајком Мелани Бати, тада 37-годишњакињом, и дедом Давидом Батијем, тада 58-годишњаком. Полетео је с њима на унапред договорено путовање према аеродрому у Малаги, одакле је требало да стигну у приморски град Марбељу.

Након што се тројац није вратио у Енглеску како је планирано, полиција је покренула истрагу. Алексова бака Сузан Каруња, уједно његова старатељка, рекла је 2018. како вјерује да су га њена ћерка и бивши супруг одвели у иностранство како би живели "алтернативним начином живота".

- Нису желели да Алекс иде у школу, не верују у редовну школу - изјавила је тада. Годинама је с њима живио у дивљини.

Фото: Греатер Манцхестер Полице

 

"Нисам се изгубио, знао сам тачно где идем"

Иако је испрва тврдио да се изгубио и неколико дана планинарио, Алекс сада каже да је то била лаж.

- Лагао сам како бих заштитио своју маму и деду, али схватам да ће они вероватно бити ухваћени - рекао је за Тхе Сун.

- Нисам се изгубио. Знао сам точно куда идем - додао је описујући своје путовање као дводневно пешачење, прво до града Кулана, где је глумио да је изгубљен и да тражи инструкције, а затим према Тулузу. Алекса је покупио возач доставе који га је уочио на путу у подножју француских Пиренеја, близу Тулуза.

Возач, француски студент фармације Фабијен Асидини, изјавио је да му је Алекс рекао да је ходао по Пиренејима четири дана и четири ноћи, спавајући дању и ходајући ноћу како не би био виђен.

Све што је имао било је 100 евра у готовини, није имао мобилни телефон и кренуо је према Тулузу, а хранио се свим што је могао пронаћи у пољима и вртовима, рекао је Асидини. Одвезао је тинејџера у Ревел, недалеко од Каркасонеа, и оставио га у локалној полицијској станици.

Алекс је истакао да је његова мајка сјајна особа и да је воли, али и да није добра мајка.

Он је испричао како је напустио маму Мелани (43) и деду Давида (64), након шест година лутања по Европи, рекавши:

- Посвађао сам се са мамом и само сам мислио како ћу да одем јер не могу живи са њом.

БОНУС ВИДЕО: