Племе Водабе су номадски сточари региона Сахел у Африци. Њихова миграторна путовања покривају пространство северне Африке, где путују са својом стоком и породицама по сушним областима Нигера, Нигерије, Камеруна, Чада и Централноафричке Републике.

Они су мала, изолована грана етничке групе Фулани и суседна племена их сматрају дивљим, нецивилизованим људима, означеним као Мбороро, или „стока Фулани“ – они који живе у логорима за стоку.

Водабе стављају велики нагласак на лепоту и шарм јер ово игра виталну улогу у њиховој култури. Када је у питању успостављање везе, одговорност пада на мушкарца који је дужан да привуче пажњу жене. Због тога ће мушкарци уложити велике количине времена, новца и труда у улепшавање себе.

Једном годишње се ови номади окупљају на фестивалу познатом као Геревол. То је најважнија церемонија међу Водабеима на којој се мушкарци такмиче да их младе удате жене изаберу за најлепше.

На овом такмичењу лепоте за мушкарце, жене су обично млађе (у неким случајевима могу имати чак 12 или 13 година), а мушкарци се виде као поштена игра у друштву које је полигамно и полигино.

 

 

Идеал мушке лепоте Водабеа наглашава изражену висину, беле очи и зубе; мушкарци ће често преврнути очима и показати зубе да би нагласили ове карактеристике.

Мушкарци се украшавају низом шарених боја за лице. Њихова одећа је такође живописно украшена, украшена перлама, перјем, дугмадима и куглицама у најсветлијим бојама. Тунике и шешири са огледалом доприносе бујности и украсу.

 

 

Целокупни изглед са бојом, шминком и одећом може се описати само као женствен из наше културне перспективе. Плешу као мушки паунови или рајске птице, које показују своје перје како би привукле женке. Они су у души анимисти и можда због тога опонашају животињско царство.

Жене траже оног са најлепшим лицем, најмаркантнијег, највишег и најграциознијег. Мора бити добро обучен, са развученим осмехом и очима које се сијају.

 

 

Полигамни бракови

Геревол је познат као Фестивал крађе супруга, јер мушкарци Водабе обично имају уговорен брак у раној младости, што значи да ће већина оних који учествују у церемонији бити у браку.

Али Водабе су полиаморни људи, што значи да спавање с другим људима, иако су у браку, није табу.

 

 

Као резултат тога, жене које учествују на фестивалу обично ће спавати са мушкарцима које одаберу као победнике.

Ако одлучи, жена може и да напусти свог тренутног мужа и уда се за мушкарца којег је изабрала - што значи да ће неки чланови племена Водабе имати и неколико жена.

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО: