"Свака част вама Србима, знате правити чварке, али не знате их јести" , каже Мирсад Мркаљ из Биршћана, који је постао светски првак у брзом једењу чварака.

Такмичење, које се може сврстати у рубрику "веровали или не", одиграло се у легендарној кафани "Код Неђе дебелог" у Приједору.

Мркаљ је у рекордном року помео 15 конкурената и слистио целу посуду чварака. Награду је сам изабрао - половне приглавке.

- Хвала, хвала на награди. Свега част, вама Србима. Знате правити чварке, али их не знате и јести - каже Мирсад, који је овом изјавом насмејао све присутне.

"Било је прилично напето"

Светски вицешампион је Приједорчанин Емир Хоџић, коме је победник побегао за само неколико чварака. Трећег места докопао се Горан Гаврић из Бања Луке.

- Било је прилично напето у једном тренутку, поносан сам на друго место. Драго ми је да сам у свом граду на светском такмичењу те врсте - каже вицешампион Емир Хоџић.

- Следеће године долазим 20 кила тежи и побеђујем овог што је освојио прво место - каже трећепласирани Гаврић.

Није изостала ни подршка бројне публике, која је кафану испунила као никад до сада. Поручују да је тамо најбоља забава и да малициозним коментарима обесхрабре и томе, ко шта једе, код "Неђе дебелог" нема места.

Овђе никад се није гледало, ни ко долази, нити је ко кога шта питао. Ко воли нека изволи, ко жели, жели, кажу.

Иначе, другопласиран је награђен свежњем кочанки од поплављених кукуруза, а трећепласиран је оригинал "старкама" старим 20 година.

Чварке је обезбедила кафана, мада су неки од такмичара на Светско првенство стигли са својом чинијом свињског смокија.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: