Дамаск, разорена престоница Сирије, проглашен је за најјефтинији град на свету према листи ЕИУ, која истражује светске трошкове живота.

Листа се прави тако што се упоређује са Њујорком, референтним градом индексом. ЕИУ саставља цену за више од 200 производа и услуга, који се претварају у доларе. Затим се сваки град упоређује у односу на Њујорк, који има референтни резултат од 100. Најскупљи градови на свету ове године, Сингапур и Цирих, добили су 104. С друге стране, Дамаск је достигао само 13, преноси Ецономист.

Блиски исток и Африка чине велики удео на дну листе, они су дом за шест од десет најјефтинијих градова на свету. Али неки делови Блиског истока су много скупљи: Тел Авив у Израелу и Аман у Јордану су најскупљи у региону, са сличним трошковима као и многи градови у западној Европи и Северној Америци. (Цене су прикупљене пре кризе у Гази).

У подсахарској Африци, од девет градова укључених у индекс, Хараре, главни град Зимбабвеа, је најскупљи. Дуала, у Камеруну, порасла је за 16 места на 112. место, углавном због апресијације њене локалне валуте у односу на долар.

ЕИУ-ов индекс не узима у обзир цене у односу на плате. Египат, Иран и Сирија, на пример, наставили су да бележе двоцифрену инфлацију ове године. Цене су тамо можда ниже него у Њујорку, али мало ко ће га сматрати приступачним.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО: