Посланик коалиције националиста и евроскептика "Конфедерација" Гжегож Браун је након овог инцидента искључен са седнице парламента. 

На снимцима које је објавила приватна телевизија ТВН24 види се Браун како узима апарат за гашење пожара, а затим иде ходником парламента до свећа где активира противпожарни апарат и ствара се бели облак.

На видео-снимку са седнице види се како су људи у близини свећа прекривени прахом из апарата за гашење пожара и Браун који на подијуму у скупштини говори како је Ханука ''сатанска'' и рекао да он сада ''враћа нормалност'', преноси Ројтерс.

 

Упитан непосредно после инцидента да ли га је срамота, Браун је одговорио: ''Они који учествују у делима обожавања Сатане требало би да се стиде''.

Браун је напустио салу рукујући се успут са другим посланицима крајње деснице.

Фото: Танјуг/АП

 

- Неће бити толеранције за расизам, ксенофобију, антисемитизам... Све док сам ја председник парламента - рекао је Шимон Холовнија.

Главни пољски рабин Михаел Шудрих рекао је да Браунови поступци не представљају целу земљу и додао да је због њих "осрамоћен".

Фото: Танјуг/АП

 

- Неко је угасио свеће за Хануку и неколико минута касније смо их поново упалили. Хиљадама година наши непријатељи покушавају да нас угасе, од времена Макабејаца па све до Хамаса. Али наши непријатељи треба да науче, не могу нас угасити - рекао је Шудрих.

БОНУС ВИДЕО: