Мира Ступица била је једна од најпознатијих и најбољих наших глумица. Рођена је 1923. а преминула је 2016. године. Од када је са 18 година дебитовала у позоришту, нанизала велики број улога наредмих деценија, које су је начиниле иконом српског и југословенског глумишта.

Познато је и да јој чувени глумац Бора Тодоровић био брат, другим речима Срђану Жики Тодоровићу Мира је била тетка.

Фото: Н. Фифић

 

 

Мира је у свом животу имала три брака. Њен други брак био је са легендом "дасака које живот значе" - Бојаном Ступицом, са којим је била све до његове смрти.

Након тога се венчала са Цвијетином Мијатовићем, који је својевремено био члан Председништва СФРЈ. Како је сама причала, Ступица је био љубав њеног живота.

Фото: Вукица Стругар

 

 

- Он је био једини, највећи, најбољи, најдубљи, најинтересантнији. Брак с Цвијетином био је мој бег… Знала сам да морам да радим много и да немам времена за љубав. Али он је био господин човек, једно дивно биће. Он је волео Бојана, били су пријатељи. Његова жена је мене волела. Када је она умрла, ми смо били пријатељи који су се саставили у истој боли. Обоје смо били у истом психолошком стању због губитка вољеног бића - испричала је својевремено Мира за Блиц.

Фото: АТА имагес

 

 

Пре тога, Мира је као веома млада ступила у први брак. Са свега 19 година глумица се удала за колегу и великог заводника из четрдесетих година прошлог века - Миливоја ’’Мавида’’ Поповића. Они су остали заједно четири године. Са Миливојем Мира је добила ћерку Мину, која јој је подарила унуку Миу, који је данас мајка Мирином праунуку Максиму.

 

Многи кажу да Миа доста подсећа на своју баку када је била млада. Она живи у Паризу у Француској, али смо имали прилике да је видимо у Београду пре четири године. Тада је дошла поводом Светског дана позоришта, када су у Ателеју 212 представљене поштанске марке са ликовима знаменитих глумаца, између осталих и Мире Ступице.

Фото: Н. Фифић

 

 

- Част ми је да будем присутна на оваквом догађају, где се с таквим пијететом говори о мојој баки. Има овде данас пуно више компетентнијих људи од мене, који ће много лепше да причају о њој - рекла је тада Миа.

БОНУС ВИДЕО: