До инцидента, који се догодио 20. јуна 1990. године, дошло је због погрешних шрафова који су коришћени за постављање ветробранског стакла авиона на лету 5390.

Авион се налазио 13 минута у ваздуху, у лету од Бирмингема до Малаге, на висини од око 5.000 метара када су се разбила два прозора у пилотској кабини.

Члан кабинске посаде Најџел Огден био је у кокпиту у тренутку када је капетан Тим Ланкастер извучен са свог седишта и излетео кроз прозор. Стјуард је успео да ухвати капетанове ноге у последњем тренутку и тако га спасао.

- Дошло је до огромне експлозије. Окренуо сам се и видео да је предње ветробранско стакло нестало и Тим, пилот, излеће кроз њега - био је извучен из појаса и све што сам могао да видим биле су његове ноге.

- Прескочио сам контролну колону и зграбио га око струка да бих га задржао – рекао је Огден у интервјуу за Сиднеј Морнинг Хералд.

Најџел је описао Тимово тело као „савијено нагоре“ и „извијено у облику слова 'У' око прозора“.

У међувремену је настала паника и у другом делу авиона, где је због притиска путницима било отежано дисање.

Сила је ослабила Најџелове руке и почео је да добија промрзлине. Верујући да ће изгубити стисак над Тимом, други стјуард Џон Хјуард, стигао је на место догађаја и успео да ухвати Тимов појас.

- Његово лице је ударало о прозор, а крв му је цурила из носа и са стране главе, руке су му млатарале и изгледале су дугачке око два метра – рекао је Огден.

Копилот Алистер Ачисон је преузео контролу над авионом и дао инструкције својим колегама да не пуштају Тима.

Да су га испустили, капетан би погинуо, али би и његово тело нанело озбиљну штету авиону.

Алистер је прво извршио хитно спуштање и успео да одведе авион до висине на којој су посада и путници могли да дишу.

Први официр се тада припремио за принудно слетање, док су његове колеге и даље држале капетана кроз прозор.

Авион је безбедно слетео на аеродром Саутемптон, а Тим је пребачен у болницу. Преживео је искушење, задобивши низ прелома и модрица, уз промрзлине. Сви путници на лету су неповређени.

Према извештају Одељења за истраживање ваздушних несрећа, монтер је користио погрешне завртње да причврсти ветробран 27 сати пре лета.

Цела посада се вратила на посао у року од неколико недеља од инцидента, а Тим је летео само пет месеци касније. Пилотирао је до 2003.

Најџел Огден је награђен Краљичином похвалом за вредну службу у ваздуху.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: