Хавијер Милеј упозорио је Аргентинце да држава нема пара и поново се обавезао на програм оштрих мера штедње. Популистички аутсајдер освојио је изненађујућу изборну победу у новембру уз радикална обећања да ће ревидирати посрнулу економију јужноамеричке нације.

Инаугурација се одржала јуче у Буенос Ајресу. Овај 53-годишњак је на церемонији рекао да ће поништити деценије декаденције дубоким резовима потрошње, осмишљеним како би се смањили огромни јавни дугови и смањила инфлација, која је сада виша од 140%.

"Нема алтернативе шок-терапији"

- Суштина је да нема алтернативе штедњи и нема алтернативе шок-терапији. Знамо да ће се краткорочно ситуација погоршати, али ћемо онда видети плодове нашег труда - рекао је Милеј, а преноси ББЦ.

Нови председник се брзо уздигао од релативне анонимности до највишег положаја у Аргентини на десничарској платформи која, међу осталим, заговара ограничавање права на побачај, либерализацију закона о оружју и порицање климатских промена.

Фото: Профимедиа

 

Често су га током кампање фотографисали како рукује моторном тестером, а његове су изјаве многи упоредили с бившим америчким председником Доналдом Трампом и бившим бразилским председником Жаиром Болсонаром.

Током кампање је казао да ће заменити аргентинску валуту доларом и укинути средишњу банку земље, заједно с низом владиних одељења. Мада председник те земље има велика овлашћења, Милеја чека низ проблема. Вероватно ће се суочити с опозицијом у аргентинском Конгресу, где његова коалиција малих десничарских и либералних странака има само мањинску заступљеност.

Остаје да се види како ће нови председник приступити послу у пракси.

Фото: Профимедиа

 

Неки политички коментатори су приметили како је након изборне победе усвојио умеренији тон. С друге стране, само неколико сати након преузимања дужности, Милеј је потписао уредбу о смањењу броја одељења с 18 на девет, испуњавајући кључно обећање.

Међу званицама на церемонији полагања заклетве био је украјински председник Володимир Зеленски, који се састао с неколико челника Латинске Америке док настоји да ојача глобалну подршку током руске инвазије.

Био је присутан и мађарски председник Виктор Орбан.

БОНУС ВИДЕО:

У АРГЕНТИНИ ОСВАНУО ЏИНОВСКИ МУРАЛ ПОСВЕЋЕН МЕСИЈУ - Величина импресивна