Јаков је рођен у Клапи, у хришћанској породици. Међутим, иако је био васпитан у хришћанском духу и имао жену која је хришћанка, светац је одлучио да се одрекне своје вере како би на двору добио племићку титулу.

Почео је да се клања разним паганским идолима, не поштујући више ни један хришћански обичај, што је разљутило његову супругу, али и мајку, које су му упутиле писмо у коме га најгрубље осуђују.

Схвативши да је направио велику грешку, Јаков је одлучио да изађе пред цара и призна му да је хришћанин, те да се убудуће неће клањати разним већ само једном Богу. Цар се после овог признања разбеснео и наредио да се Јаков убије тако што ће му се одсецати делови тела. Глава Јакова Персијанца и данас се налази у посебној крипти у Риму, док су му мошти сахрањене у Португалији.

На овај дан важно је изговорити беседу и сетити се нико није безгрешан, јер савршен човек не постоји. У томе и јесте величина човека. Свети Јаков Персијанац својим примером показао је да искреним кајањем, човек само може да буде још већи.

Беседа говори о човеку савршеном

Јединство вере, браћо, и познање Сина Божјег, Господа Исуса Христа Спаситеља, сједињује два човека у једног човека, хиљаду људи у једног човека, и многе милионе људи у једног човека. Јединство вере у Христа Господа, и право православно познање Христа Господа, сједињује људе јаче него крв, јаче него језик, јаче него све спољашње околности и материјалне везе. Кад многе душе једно исто мисле, једно исто хоће и једно исто желе, онда су те многе душе као једна душа, једна велика и моћна душа. Телесне разлике при томе мало значе и мало се узимају у обзир. Тако једнолике душе зидају се у човека савршена, у мери узраста пуноће Христове. У савршеној целини савршени су и делови. Свака хришћанска душа јесте део човека савршена.

Молитва

- Страшним мучењем и добрим трпљењем све си задивио, многострадални. На колико су делова резали твоје тело, а ти си благодарне и предивне молбе изрекао Господу. Зато си у страдању примио венац, и узишао ка престолу небеског Цара, Христа Бога, Свети Јакове. Њега моли да се спасе душе наше.

БОНУС ВИДЕО: