Дирекција Кинотеке је одабрала 10 упечатљивих филмова Жарка Лаушевића (1960–2023) из веома плодне, богате каријере изузетног глумца, који нас је, нажалост, заувек напустио изненада 15. новембра.

Фото: Архива Новости

 

 

Програм ће бити отворен 13. децембра са дебитантским филмом Дарка Бајића – “Директан пренос” (1982), у коме главну улогу тумачи такође недавно покојни Борис Комненић (1957–2021), док је Лаушевић одиграо ефектну епизодну улогу. Дарко Бајић је често сарађивао са Жарком Лаушевићем, тако да је велики глумац био један од главних јунака ТВ серије “Сиви дом”, а након тога је популарни уметник играо у његовим филмовима “Црни бомбардер”, “Заборављени” (такође и серија), и последњи – “Име народа” (2020).

Исте вечери ће се емитовати хит филм “Шмекер” (1986) редитеља Зорана Амара, који је Жарка Лаушевића избацио у први план, као откаченог актера једне савремене романтичне драме. Режисер Зоран Амар и Лаушевић су се дружили у Америци протеклих деценија, где су обојица живели.

Наредног дана, 14. децембра, публика ће се подсетити негативне улоге Жарка Лаушевића у драми “Октоберфест” (1987) Драгана Кресоје, где је водећу улогу имао Светислав Буле Гонцић.

Многима омиљени филм у коме је Лаушевић играо јесте “Догодило се на данашњи дан” (1987), који ће се исте ноћи давати. Филм је настао према сценарију Деане Лесковар, у режији Мирослава Лекића, такође “редовног” редитеља Лаушевића, коме је популарни драмски уметник био омиљени глумац. У овом филму играју Срђан Жика Тодоровић, Оља Бећковић, Небојша Бакочевић, Зоран Цвијановић, Александар Берчек, Весна Тривалић и многи други.

Петак, 15. децембар резервисан је за још два антологијска остварења, од којих је први “Браћа по матери” (1988), према истоименом роману Јована Радуловића, који потписује и сценарио са редитељем Здравком Шотром, док играју Жарко Лаушевић, Славко Штимац, Мира Фурлан, Петар Божовић, Драган Бјелогрлић, Соња Савић. Други је еротични љубавни филм “Официр с ружом” (1987) Дејана Шорака, изузетан југословенски филм који доноси бесмртан емотивни глумачки тандем – Жарко Лаушевић и Ксенија Пајић.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

У суботу, 16. децембра на велики екран стиже “Стела” (1990) Петра Креље, у коме су Лаушевићу партнери – Ања Шоваговић, Миодраг Кривокапић Брик, и нажалост сви преминули – Мира Фурлан, Иво Грегуревић и Давор Јањић. Та субота ће бити заиста посебна и емотивна, јер ће се приказати и чувено остварење “Кажи зашто ме остави” (1993), у режији Олега Новковића, према сценарију недавно преминулог Срђана Кољевића, а позната је песма истог наслова коју је изводила глумица Ана Софреновић.

Осим Жарка Лаушевића, овде играју Милица Михаиловић, Драган Јовановић Гаги, Стево Жигон, Милутин Мима Караџић, Предраг Пепи Лаковић, Љубиша Самарџић, Рахела Ферари, Славко Штимац, Данило Бата Стојковић, Катарина Гојковић. Недеља, 17. децембар одређена је за финале овог циклуса – омажа Жарку Лаушевићу, када ће се приказати још два филма Мирослава Лекића – “Нож” (1999), према роману Вука Драшковића, у коме су Лаушевићу партнери – Бојана Маљевић, Александар Берчек, Петар Божовић, Никола Којо, Светозар Цветковић, као и “Боље од бекства” (1993).

Управо тај други филм приповеда једну тешку драму, и као да живот пише романе, причу из филма са трагичним последицама, Лаушевић ће доживети уживо баш те године, једног несрећног 31. јула у Подгорици или Титограду.

Фото: Н. Скендерија

 

 

Сценарио за филм “Боље од бекства” написао је Синиша Ковачевић, док играју Жарко Лаушевић, Александар Берчек, америчка глумица Клер Бекман, Рената Улмански, Мирјана Карановић, Бранислав Цига Јеринић, док гостују Оља Бећковић, Јагош Марковић и Тома Здравковић.

Током следеће године биће одржана премијера филма “Руски конзул”, такође у режији Мирослава Лекића, по роману Вука Драшковића, који је Лаушевић снимао са већ одмаклом болешћу, и снимио је све до краја, ипак је он водећи – главни глумац са наших простора. У аманет нам је оставио још нових филмова и серија које полако улазе у постпродукцију и биће тако представљен серијал као омаж једном од најзанимљивијих и најбољих драмских уметника код нас, током целе 2024. године.

БОНУС ВИДЕО: